ΕΛΛΑΔΑ

Διπλάσιος αριθμός φοιτητών στις δημοφιλείς σχολές, μετά τις μετεγγραφές

Δημοσίευση 3 Νοεμβρίου 2014, 19:11 / Ανανεώθηκε 3 Νοεμβρίου 2014, 23:53
Διπλάσιος αριθμός φοιτητών στις δημοφιλείς σχολές, μετά τις μετεγγραφές
Facebook Twitter Whatsapp

Ακόμη και διπλάσιους φοιτητές, από όσους είχαν εισαχθεί με εξετάσεις, καλούνται να φιλοξενήσουν οι δημοφιλείς σχολές του πανεπιστημίου Αθηνών, εξαιτίας των μετεγγραφών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακόμη και διπλάσιους φοιτητές, από όσους είχαν εισαχθεί με εξετάσεις, καλούνται να φιλοξενήσουν οι δημοφιλείς σχολές του πανεπιστημίου Αθηνών, εξαιτίας των μετεγγραφών

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος, «μετά την υποβολή στο Ε.Κ.Π.Α. και στις Γραμματείες των επιμέρους Τμημάτων του των ακριβών στοιχείων μετεγγραφόμενων από άλλα Α.Ε.Ι. βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, προκύπτει πλέον μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού εγγραφόμενων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χαρακτηριστικά, σε Σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων. Παρόμοια στοιχεία ισχύουν και γι' άλλες Σχολές και Τμήματα. Όμως αναμένεται και παραπέρα αύξηση με άλλες ευνοϊκές διατάξεις και με τις κατατακτήριες εξετάσεις, ώστε ο τελικός αριθμός των προστιθέμενων στους κανονικούς εισακτέους φοιτητών να προβλέπεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο».

«Αυτό δε συμβαίνει, ενώ παράλληλα η υποδομή του από άποψη προσωπικού και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση την τελευταία περίπου τετραετία. Συγκεκριμένα τόσο από την άποψη της συμπλήρωσης των κενουμένων θέσεων Δ.Ε.Π., όσο και από την άποψη της εντελώς δυσανάλογης, σχεδόν παράλογης, αποψίλωσης των θέσεων του διοικητικού προσωπικού, όσο, τέλος, και από την άποψη της ραγδαίας μείωσης των κονδυλίων για την υλικοτεχνική υποδομή και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, η όλη κατάσταση, χωρίς καμία υπερβολή, διαγράφεται δραματική», προστίθεται.

Προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτό το βάρος, η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει να υπολογισθεί ένα ποσό ενίσχυσης ανά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής.

«Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το Ε.Κ.Π.Α. θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του» σημειώνεται.

Φορτσάκης: Καλούμαστε να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω φοιτητές από πέρυσι

«Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καλούμαστε σήμερα να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι», δήλωσε ο πρύτανης του ιδρύματος Θόδωρος Φορτσάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, ο κ. Φορτσάκης είπε πως «η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Άλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι' αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές, ούτε καθηγητές, ούτε διοικητικούς υπαλλήλους».

Όσον αφορά στον κίνδυνο να χάσουν οι υπό μετεγγραφή φοιτητές το εξάμηνο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «υφίσταται ζήτημα». «Δεν ξέρω αν θα χάσουν το εξάμηνο, γιατί το εξάμηνο ούτως ή άλλως θα το αρχίσουν. Δεν φτάνει που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους απορροφήσουμε στα εργαστήρια, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και με τις διαδικασίες που θα ήθελε το κράτος, διότι από τους 1.300 υπαλλήλους μας άφησε 600 και παρακαλούμε τόσο καιρό να μας επιστρέψει τους 140 που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ και 247 που είναι σε διαθεσιμότητα. Και ακόμη και αν μας επέστρεφε και αυτούς, πάλι θα χάναμε το 40% των υπαλλήλων μας, αλλά το κράτος έχει κλείσει τα αυτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει» σημείωσε.

Επίσης, σχολιάζονατας και το θέμα της φύλαξης του ΕΚΠΑ και τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί, ο κ. Φορτσάκης τόνισε: 

«Να ξέρετε ότι προτεραιότητά μας δεν είναι να έχουμε ένα είδος αστυνομικού κράτους στο πανεπιστήμιο. Ούτε το θέλουμε ούτε το επιθυμούμε ούτε και θα το κάνουμε. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι να γίνει το πανεπιστήμιο ένας χώρος ασφάλειας και έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συστηματική φύλαξη του πανεπιστημίου. Θέλουμε να επανεκκινήσουμε το πανεπιστήμιο. Να το καθαρίσουμε και να κάνουμε τα μαθήματά μας καλύτερα και στη συνέχεια να ασχοληθούμε με το να αναδιατάξουμε τις ακαδημαϊκές μας υποδομές. Ούτε θα βάλουμε το πανεπιστήμιο σε αυτόματο πιλότο, διότι θέλουμε σκέψη και σχέδιο και θα το κάνουμε αυτό».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr