ΕΛΛΑΔΑ

Ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών στο Δημοτικό - Λιγότερη ύλη

Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2014, 15:21 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2014, 17:13
Ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών στο Δημοτικό - Λιγότερη ύλη
Facebook Twitter Whatsapp

Τον «οδικό χάρτη» των αλλαγών στο δημοτικό σχολείο παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). 

Τον «οδικό χάρτη» των αλλαγών στο δημοτικό σχολείο παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). 

Σύμφωνα με τον «χάρτη», σε πρώτη φάση προβλέπεται λιγότερη ύλη, ενώ σε δεύτερη συμπύκνωση, με τη συγγραφή νέων βιβλίων.

«Πρέπει να αυξήσουμε την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή. Όχι πολλή δουλειά στο σπίτι που εξοντώνει παιδιά και γονείς» τόνισε ο υπουργός Παιδείας. 

«Θέλουμε τα παιδιά να πάψουν να μισούν το σχολείο. Θέλουμε να το αγαπήσουν ως δικό τους χώρο» πρόσθεσε. 

Η πρόταση του υπουργείου θα κατατεθεί αναλυτικά στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα συνεδριάσει εντός του Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος τον Ιανουάριο, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. 

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, εξάλλου, στο πλαίσιο της εισήγησής του στη συνεδρίαση, ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα έχουν καθαρά διορθωτικό χαρακτήρα. «Παρεμβαίνουμε διορθωτικά προς ελάφρυνση της εξεταστέας ύλης και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος μας είναι η παιδεία και όχι η συσσώρευση τεράστιας ύλης, η οποία εξωθεί τα παιδιά στην παπαγαλία και τα φροντιστήρια. Σήμερα, η προσφυγή στα φροντιστήρια δικαιολογείται από τα προβλήματα και την πολλή, μη χρήσιμη ύλη. Αν αυτά λυθούν, τότε τα φροντιστήρια θα αποτελούν την ανταγωνιστική εμμονή των γονέων και, μοιραία, θα καμφθούν ως ακριβή αλλά και περιττή πρακτική» τόνισε. 

«Δεν ζητήσαμε παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις καταλήψεις»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας στο θέμα των καταλήψεων διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι ζήτησε η πολιτεία την παρέμβαση της Εισαγγελίας. «Δεν υπήρξε κανένα αίτημα από εμάς. Οι εισαγγελείς κινήθηκαν στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα. Αν χρειαστεί, θα γίνουν μαθήματα ακόμη και τα Σάββατα» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, καταδικάζοντας τις κομματικές παρεμβάσεις στον χώρο με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε για τις καταλήψεις νεολαία κόμματος.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΣΥΠ, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε για το θέμα των καταλήψεων ότι «η δικαστική εξουσία λειτούργησε αυτοτελώς στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων». Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη, αλλά και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος διαχειρίζεται την ιστοσελίδα των καταλήψεων που έχει δημιουργηθεί στο facebook. «Αν διαχειρίζονται αυτήν τη σελίδα μαθητές, έχει καλώς. Αν είναι ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας που θέλει να καθορίσει τη λειτουργία των σχολείων, τότε υπάρχει πρόβλημα». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr