ΕΛΛΑΔΑ

Ευκαιρία για το ελληνικό λάδι να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά

Δημοσίευση 5 Νοεμβρίου 2014, 15:21 / Ανανεώθηκε 5 Νοεμβρίου 2014, 15:21
Ευκαιρία για το ελληνικό λάδι να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά
Facebook Twitter Whatsapp

Κακή ήταν η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Κακή ήταν η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Ιταλίας και της Ισπανίας. 

Μια καλή ευκαιρία, σύμφωνα με τους εγχώριους παραγωγούς, να αναδειχτεί και στην Ευρώπη το ελληνικό λάδι που ήδη καλύπτει την αγορά της Μεσογείου με... ισπανική ετικέτα. 

Όπως εξηγούν στο newpost παραγωγοί και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, μεγάλες ποσότητες ελληνικού λαδιού «χύμα» πωλούνται στην Ισπανία και την Ιταλία. Στις δύο αυτές χώρες επικρατεί «ισπανικό μονοπώλιο» καθώς όλες οι ιταλικές εταιρείες τυποποίησης έχουν αγοραστεί από ισπανικές. 

«Το ελληνικό λάδι που πωλείται χύμα και είναι εξαιρετικής ποιότητας, αναμειγνύεται με το ισπανικό το οποίο, αν και πολύ καλής ποιότητας, υστερεί από το δικό μας και πωλείται στις δύο αυτές χώρες ως ισπανικό», λέει στο newpost ο Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. 

Μπορεί όμως - όπως ισχυρίζεται και το Bloomberg- το ελληνικό λάδι να καλύψει τις δύο αυτές χώρες; 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη marketing της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, Κατερίνα Βρυώνη «εξ ολοκλήρου όχι, αλλά έχει μια καλή ευκαιρία να "πλασαριστεί" στα ευρωπαϊκά ράφια». 

Όπως εξηγεί, η Ισπανία παράγει ετησίως 1 εκατομμύριο τόνους λαδιού, η Ιταλία 600.000 κιλά και η Ελλάδα 300.000 κιλά. Αν συνυπολογιστεί ότι στο ισπανικό και το ιταλικό λάδι προστίθεται το ελληνικό-όπως εξήγησε νωρίτερα και ο δήμαρχος Ρεθύμνου- τότε οι ποσότητες είναι πολύ μεγαλύτερες. 

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να οργανωθούμε ως παραγωγοί και αντί για "χύμα" να εξάγουμε στη συγκεκριμένη αγορά τυποποιημένο λάδι. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ούτε ένα μπουκάλι ελληνικό λάδι, είναι η ευκαιρία μας», λέει η Κατερίνα Βρυώνη. 

Ο Γιώργος Μαρινάκης συμφωνεί: «Αν δεν στείλουμε, ειδικά φέτος, "χύμα" λάδι σε αυτές τις χώρες, θα δώσουμε στο εγχώριο προϊόν μια μοναδική ευκαιρία να καθιερωθεί στην Ευρώπη. Μια ευκαιρία που δεν θα ξαναεμφανιστεί. Δεν θα έχουν συχνά κακές χρονιές οι ευρωπαίοι ελαιοπαραγωγοί».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr