ΕΛΛΑΔΑ

Οι ρόλοι, τα μέλη και η κοκαΐνη που θα έβγαινε σε όλη την Ευρώπη

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2014, 07:50 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2014, 07:50
Οι ρόλοι, τα μέλη και η κοκαΐνη που θα έβγαινε σε όλη την Ευρώπη
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές. 

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), του Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα και συνελήφθησαν τρία άτομα μέλη του κυκλώματος, στη Βούλα. 

Τα μέλη 

Πρόκειται για 25χρονο υπήκοο Μεξικού (αρχηγικό μέλος της οργάνωσης), έναν 69χρονο υπήκοο Καναδά (γεννηθείς στην Κολομβία) και έναν 62χρονο Έλληνα. 

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα δύο άτομα, μεταξύ των οποίων, ο εγκέφαλος του διεθνικού εγκληματικού κυκλώματος 35χρονος υπήκοος Μεξικού και ένα ακόμα μέλος του 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. γεννηθείς στο Λίβανο. 

Σε βάρος όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί :

  •        πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων το οποίο είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά
  •         δύο καραμπίνες και μονόκαννο όπλο,
  •         σαράντα τέσσερα φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και εκατόν είκοσι πέντε κυνηγετικά φυσίγγια,
  •         μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»,
  •         εννέα κινητά τηλέφωνα,
  •          3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού. 

Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.  

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της. 

Οι ρόλοι 

Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο Μεξικανός με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών - αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων. Επιπλέον, ο 62χρονος ημεδαπός και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα. 

Όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη θαλάσσια μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων. 

Τα μέλη της οργάνωσης  είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης. 

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χτες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

ΑΝ.ΓΑΛ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr