ΕΛΛΑΔΑ

Εθελοντές εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία

Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2014, 10:18 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2014, 10:10
Εθελοντές εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία
Facebook Twitter Whatsapp

Το κίνητρο της μοριοδότησης προβάλλουν στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία μέσα από... εθελοντική εργασία.

Το κίνητρο της μοριοδότησης προβάλλουν στο υπουργείο Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία μέσα από... εθελοντική εργασία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Νέα, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει σοβαρά να «προσλάβει» εθελοντές εκπαιδευτικούς που θα αποδεχθούν να εργαστούν... δωρεάν για να καλύψουν περίπου 1.100 θέσεις οι οποίες υπολογίζεται ότι θα απομείνουν κενές στα σχολεία όλης της χώρας.

Το σκεπτικό της «εθελούσιας συνεισφοράς» προς τους εκπαιδευτικούς που δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι έχει ως κίνητρο την... μοριοδότηση που θα τους βοηθήσει κάποια στιγμή όταν θα γίνουν προσλήψεις, να ανέβουν κάποιες θέσεις στους πίνακες κατάταξης.

Όπως γράφει η εφημερίδα, τα κενά στα σχολεία φαίνεται είναι αδύνατο να καλυφθούν πλέον παρά τις εξεζητημένες ενέργειες (όπως το πάγωμα αιτήσεων για συνταξιοδότηση μέχρι το τέλος του σχολικού έτους και η ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διάφορους φορείς) στις οποίες ήδη προσέφυγε ελλείψει χρημάτων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Έτσι, εξετάζεται από χθες η ύστατη λύση, να απευθυνθεί ο υπουργός στον ανώνυμο εκπαιδευτικό, ζητώντας του να εργαστεί εθελοντικά για να βοηθήσει τους μαθητές και τις εκατοντάδες οικογένειες που διαμαρτύρονται επειδή δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές. 

Οπως είπε χθες μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παιδείας, τα κενά στα σχολεία σήμερα είναι περίπου 1.500, εκ των οποίων περίπου 200 καλύπτονται από τους αποσπασμένους που επιστρέφουν και άλλα τόσα από το πάγωμα των συνταξιοδοτήσεων.

«Απομένουν λοιπόν ακόμα 1.100 κενά και μιλάω για κενά που αφορούν την επάρκεια στα σχολεία, όχι την πληρότητα, γιατί αυτός ο στόχος δεν επιτυγχάνεται πια. Δεν μπορώ να τα καλύψω αυτά τα 1.100 κενά γιατί δεν έχω άλλα κονδύλια. Αξεπέραστο το πρόβλημα λοιπόν. Τι να κάνω; Προσπαθώ κατ’ αρχήν να βρω μια λύση που δεν μπορώ να αποκαλύψω ακόμα, αλλά επειδή δεν είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει, σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελούσια συνεισφορά του. Να δουλέψει χωρίς λεφτά για να καλυφθούν τα κενά, εθελοντικά δηλαδή, με αντάλλαγμα κάποια μόρια που θα τον βοηθήσουν όταν γίνουν προσλήψεις».

Σημειώνεται ότι ο Α. Λοβέρδος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή νέου ΑΣΕΠ του χρόνου για 10.000-15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που είναι μεν πιθανό, αλλά όχι και σίγουρο ακόμα. Στην παρατήρηση ότι μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από (τουλάχιστον) πρωτότυπη, θα ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα αδικηθούν αν κάποιοι άλλοι λάβουν μόρια εργαζόμενοι αφιλοκερδώς και τους προσπεράσουν στις σχετικές λίστες, ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι το γνωρίζει, συμπληρώνοντας αφοπλιστικά: «Δηλαδή τι άλλο να κάνω; Εχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά τις οικογένειες και τα παιδιά. Προσπαθώ να βρω τρόπους να το λύσω».

Επίσης χθες το πρωί είχε αναφέρει – μιλώντας στην τηλεόραση του Mega – ότι βρίσκεται σε επαφή με άλλον υπουργό, «μήπως τις επόμενες ημέρες ανακοινώσω έναν αδάπανο τρόπο. Δεν υπάρχουν δυνατότητες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματικά να μας δοθεί ούτε μία θέση ακόμη. Πραγματικά το υπουργείο αυτό έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια να μας βοηθήσει. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί» σημείωσε. 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr