ΕΛΛΑΔΑ

Guardian: Ο Μέγας Αλέξανδρος οξύνει τα πάθη σε Ελλάδα και Σκόπια

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2014, 12:40 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2014, 12:40
Guardian: Ο Μέγας Αλέξανδρος οξύνει τα πάθη σε Ελλάδα και Σκόπια
Facebook Twitter Whatsapp

Η «ερωτική σχέση» του Νίκολα Γκρουέφσκι με τα αγάλματα δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με τον Μέγα Αλέξανδρο, σημειώνει ο Guardian. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η «ερωτική σχέση» του Νίκολα Γκρουέφσκι με τα αγάλματα δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με τον Μέγα Αλέξανδρο, σημειώνει ο Guardian

Το δημοσίευμα αναφέρει πως το 2011, προς μεγάλη απογοήτευση της Ελλάδας, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εγκατέστησε το μεγαλύτερο γλυπτό στον κόσμο στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με τον μεγάλο στρατηλάτη να ατενίζει την πόλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκρούεφκσι στη συνέχεια γέμισε την πόλη με αψίδες θριάμβου, γέφυρες, έχτισε νέα κυβερνητικά κτίρια, έφτιαξε κι άλλα αγάλματα. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί: έδωσε εντολή να φτιαχτούν κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φίλιππου Β” της Μακεδονίας και της Ολυμπιάδας και ζήτησε να έχουν εξέχουσα θέση στο νέο αρχαιολογικό μουσείο. Όταν το μουσείο άνοιξε τις πύλες του ο Γκρουέφσκι, έμπλεος εθνικής υπερηφάνειας, έλεγε: «Αυτά τα εκθέματα είναι ανεκτίμητης αξίας, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Το μουσείο είναι χτισμένο σε ελληνικό στυλ. Πρόκειται για μνημειώδες οικοδόμημα με αμφιλεγόμενο στυλ, όπως και όλα όσα οραματίστηκε και έχτισε τα τελευταία χρόνια ο Γκρουέφσκι. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όμως έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερο τους Σκοπιανούς, που είναι ανάμεσα στους πιο φτωχούς λαούς της Ευρώπης. Αντί άλλων επενδύσεων, ο πρωθυπουργός τους αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη δαπανηρή επένδυση βιτρίνας.

Όπως τονίζεται στο άρθρο, αρκετοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως όλες αυτές οι κατασκευές είχαν και ως στόχο να κερδίσουν τα Σκόπια πόντους στη διεκδίκηση της Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες υποστηρίζουν εδώ και πάρα πολύ καιρό πως οι γείτονές του έχουν επεκτατικές διαθέσεις και προσπαθούν να οικειοποιηθούν σύμβολα που ανήκουν στην Ελλάδα. 

Εδώ και 23 χρόνια, από την ανεξαρτητοποίηση των Σκοπίων, ο Μέγας Αλέξανδρος κυριαρχεί στις διαφωνίες με την Ελλάδα, σημειώνει ο Guardian.

H Ελλάδα μπλοκάρει συνεχώς την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και επισήμως ζητεί να ονομάζεται το κράτος ως FYROM, ακόμα και αν 130 μέλη του ΟΗΕ την αποδέχονται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναφέρεται.

Τα πάθη οξύνθηκαν με την ανακάλυψη της Αμφίπολης. Οι Σκοπιανοί κατηγορούν την Ελλάδα ότι κάνει τα πάντα για να αποδείξει πως ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε στην περιοχή και οι Έλληνες απαντούν πως ο Γκρουέφσκι έχει μεγαλομανία και έχει μετατρέψει τα Σκόπια σε μίνι Λας Βέγκας. 

Όπως λέει ο Σάσο Ορντανόφσκι, πολιτικός αναλυτής και σφοδρός επικριτής του Γκρουέφσκι: «Δεν θα έπρεπε να νιώθουν προσβεβλημένοι οι Έλληνες, εμείς θα έπρεπε να νιώσουμε έτσι. Τα Σκόπια έχουν μετατραπεί σε πρωτεύουσα του κιτς από αρχιτεκτονικής και πολιτικής άποψης. Πέραν του κακού γούστου, υπήρξε και μια οικονομική καταστροφή. Και οι δύο λαοί μοιραζόμαστε το ίδιο έδαφος μιας μεγάλης αυτοκρατορίας που έφτιαξε ο Μέγας Αλέξανδρος. Αν μη τι άλλο, η Αθήνα θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένη».

Όπως επισημαίνει το άρθρο:

«Οι Έλληνες δεν είναι λιγότερο επιρρεπείς σε πολιτικές σκοπιμότητες επί του θέματος. Ένα αντίστοιχο άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου έμεινε στις ελληνικές αποθήκες, καθώς ποτέ δεν αποφασίστηκε σε ποιο δημόσιο χώρο θα εκτεθεί. Από την άλλη, σε ιδιωτικές κουβέντες, οι πολιτικοί σημειώνουν πως πρέπει να διευθετηθεί η διαφορά με τα Σκόπια και μια συμβιβαστική λύση θα ήταν η χρήση του ονόματος »Άνω Μακεδονία». Την προσεχή Τετάρτη ο ΟΗΕ έχει καλέσει τις δύο πλευρές για συζητήσεις, αλλά οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Όπως λέει και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ποπόσκι, »είμαστε ακόμη μακριά από μια λύση. Πιο μακριά απ” ό,τι πριν από κάποια χρόνια».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr