ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε ένοχοι για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας

Δημοσίευση 11 Νοεμβρίου 2014, 13:40 / Ανανεώθηκε 11 Νοεμβρίου 2014, 13:04
 Πέντε ένοχοι για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας
Facebook Twitter Whatsapp

Εκδόθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών για τους πέντε κατηγορούμενους στην δίκη των φονικών πυρκαγιών του 2007.

Εκδόθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών για τους πέντε κατηγορούμενους στην δίκη των φονικών πυρκαγιών του 2007.

Το Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα που είχε ζητήσει την ενοχή του πρώην Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, του  Δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου και του τότε πυροφύλακα Μίνθης Παναγιώτη Τσούρα.

Για τον τότε νομάρχη το δικαστήριο απεφάνθη ότι διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορεί να ανταποκριθεί. 

Ο δήμαρχος Ζαχάρως καταδικάστηκε για αδιαφορία να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα ενώ διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας και όχι για το σκοπό για τον οποίο είχαν δοθεί. 

Ο πυροφύλακας καταδικάστηκε για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, καθώς καθήκον του ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του. 

Επιπλέον, η 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου αθωώθηκε για την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, όμως το δικαστήριο δέχτηκε την ενοχή της για την πρόκληση εμπρησμού. Η ηλικιωμένη γυναίκα φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά, όταν μαγείρευε. Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και καθυστέρησε να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική.

Οσον αφορά στον τότε Προϊστάμενο Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκο Μιχαλόπουλο, η πρόταση του Εισαγγελέα ήταν αθωωτική.

Το Δικαστήριο διέκοψε και αναμένεται να ανακοινώσει τις ποινές των ενόχων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr