ΕΛΛΑΔΑ

Προσμονή για τον τύμβο της Αμφίπολης

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2014, 07:34 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2014, 07:46
Προσμονή για τον τύμβο της Αμφίπολης
Facebook Twitter Whatsapp

Κορυφώνεται η προσμονή για την πορεία της αρχαιολογικής έρευνας στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Το μεσημέρι αναμένονται οι νεότερες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας. 

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη


Κορυφώνεται η προσμονή για την πορεία της αρχαιολογικής έρευνας στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Σήμερα αναμένονται οι νεότερες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη και του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί, παρουσία της γενικής γραμματέως του Υπουργείου, Λίνας Μενδώνη και της εκπροσώπου Τύπου, Άννας Παναγιωταρέα, στη 13.00 μετά το μεσημέρι στο χώρο του μουσείου. Το Υπουργείο Πολιτισμού κρατά χαμηλούς τόνους και απέχει από δηλώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να δημιουργήσουν αυξημένες προσδοκίες για την Αμφίπολη. 

Επικοινωνιακή στρατηγική της ομάδας της Αμφίπολης είναι ότι το υπουργείο και οι εκπρόσωποί του ποτέ δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν προσμονή για τον ένοικο του τάφου ή για συγκεκριμένα ευρήματα. Η αρχική φιλοδοξία για την ανακάλυψη ενός επιφανούς προσώπου στο εσωτερικό του τάφου, έχει αντικατασταθεί από μετρημένες δηλώσεις που δεν επηρεάζονται από το γενικό ενδιαφέρον και τις προσδοκίες αρχαιολόγων και πολιτών. 

Εν τω μεταξύ, η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου συνεχίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ευρήματα που να μπορούν να δείξουν με ασφάλεια που οδηγεί. Η ανασκαφή, πάντως, φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος, όπως μαρτυρούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες, και συγκεκριμένα η υγρασία στο εσωτερικό του τάφου που αγγίζει το 80%, ενώ η θερμοκρασία είναι κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

 

Οι εργασίες στον τρίτο θάλαμο έχουν ξεπεράσει τα 8 μέτρα βάθους, με τους ανασκαφείς να εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες εξαιτίας της έντονης υγρασίας και των καιρικών συνθηκών που υπάρχουν στην περιοχή. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν ποιο είναι το τέλος του υπόγειου θαλάμου και άρα το συνολικό ύψος από το «δάπεδο σφράγισης»

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τα θραύσματα των πώρινων λίθων του δαπέδου σφράγισης, δεν υπάρχει ίχνος κινητού ευρήματος, τέφρας ή οστών ή σαρκοφάγου που να αποτελεί ένδειξη παρουσίας κάποιου συγκεκριμένου προσώπου. Η αποκάλυψη της ταυτότητας του ενοίκου (ή των ενοίκων) του τάφου απέχει των προσδοκιών της αρχαιολογικής ομάδας, η οποία προχωρά την έρευνα με φειδώ και σύνεση προκειμένου να μην δοθούν εσφαλμένα συμπεράσματα. Την ίδια ώρα, διαψεύδονται οι πληροφορίες που αναφέρονταν στην ύπαρξη σκαλοπατιών που οδηγούν σε υπόγειο χώρο κάτω από το τεχνητό παραλληλόγραμμο όρυγμα. 

Προσδοκίες από την «ακτινογραφία» του τάφου

Αυτό που τονίζουν στο υπουργείο Πολιτισμού είναι ότι η Αμφίπολη έχει να δώσει πολλά αποτελέσματα ακόμη και ότι - σε κάθε περίπτωση - πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο, απαράμιλλης αρχαιολογικής σημασίας και μοναδικότητας που είναι λάθος να μας οδηγεί σε απληστία προσδοκιών.


Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα αναμένεται να δώσει η «σάρωση» του τύμβου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάτω από αυτόν τον τεράστιο τεχνητό λόφο βρίσκονται και άλλοι τάφοι ή αυτός που έχει βρεθεί είναι ο μοναδικός. Η ακτινογραφία του υπεδάφους θα δώσει μια πιο σαφή εικόνα και θα οδηγήσει σε ενδείξεις (αν όχι αποδείξεις) που θα χρησιμεύσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Στην αυριανή συνέντευξη Τύπου θα ανακοινωθεί και το πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα αναλάβει τη χαρτογράφηση του σπουδαίου μνημείου με τα πιο σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας. 

Ήδη έγιναν οι πρώτες δοκιμές από το τμήμα Τοπογράφων-Μηχανικών του ΑΠΘ και πιθανότατα να δοθεί στη δημοσιότητα ένα πρώτο δείγμα από την τρισδιάστατη απεικόνιση του τύμβου. που αναλαμβάνει την γεωλογική διασκόπιση του Τύμβου Καστά. Στόχος αυτής της καταγραφής είναι  να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι στο εσωτερικό του τύμβου και ποιες είναι οι διαδρομές που θα πρέπει να ακολουθήσει η ανασκαφική έρευνα. 

Ο Παρθενώνας της Μακεδονίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, την ίδια ώρα, απόψεις παγκοσμίου φήμης αρχαιολόγων σχετικά με το «γρίφο» της Αμφίπολης. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της κορυφαίας Ισραηλινής αρχαιολόγου, δρ Ορίτ Πελέγκ-Μπαρκάτ η οποία εκτιμά ότι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άποψη στην οποία συγκλίνουν οι απόψεις αρκετών αρχαιολόγων. 

 

«Εάν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα μάντευα ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή»

δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Καναδός αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, επιμελητής Δυτικών Πολιτισμών στο καναδικό Μουσείο Ιστορίας της Οτάβα. Όπως είπε αυτό καθεαυτό το μνημείο είναι πολύ σημαντικό, ασχέτως με ποιο κομμάτι της ιστορίας θα συνδεθεί τελικά, ενώ εκτίμησε ότι από το μέγεθος του ταφικού μνημείου προκύπτει ότι ο ένοικός πρέπει να είναι κάποια εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα και φαίνεται λογικό να είναι η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr