ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνα Περιστέρη: «Ο περίβολος του τύμβου επιφυλάσσει πολλά μυστικά»

Δημοσίευση 12 Νοεμβρίου 2014, 17:42 / Ανανεώθηκε 12 Νοεμβρίου 2014, 18:21
Κατερίνα Περιστέρη: «Ο περίβολος του τύμβου επιφυλάσσει πολλά μυστικά»
Facebook Twitter Whatsapp

Με τις δηλώσεις της επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας της Αμφίπολης, καθώς και της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασκαφής στο εσωτερικού του τάφου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με τις δηλώσεις της επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας της Αμφίπολης, καθώς και της γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασκαφής στο εσωτερικού του τάφου. Όπως είπαν οι Κατερίνα Περιστέρη και Λίνα Μενδώνη, η αρχαιολογική έρευνα θα συνεχιστεί στον περίβολο του σπουδαίου ταφικού νημείου. 

Η αρχαιολόγος δήλωσε:

«Η ανασκαφή στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες που έδωσαν την ψυχή τους γι αυτή την ανασκαφή, από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο και πέρα από αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον πρύτανη του ΑΠΘ, που ήρθε στην ομάδα μας και τον Γρηγόρη Τσόκα για να συνεχίσουμε τον αγώνα και τη δουλειά μας στον Τύμβο. Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε γιατί ακόμη η περίβολος μας διαφυλάσσει πολλά μυστικά», .

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι:

«Με την αποκάλυψη του κιβωτιόσχημου τάφου και του σκελετού του νεκρού ολοκληρώνεται η φάση αυτή της αρχαιολογικής έρευνας. Υπολείπονται πολλά να γίνουν για το συνολικό μνημείο το οποίο καλύπτει ο Τύμβος Καστά. Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που ένα τόσο σημαντικό μνημείο προστίθεται στο παζλ της ιστορίας και της αρχαιολογίας της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή που ένα τέτοιο εύρημα, ένα τόσο σημαντικό μνημείο έρχεται να συνδεθεί με όλα τα άλλα πλούσια ευρήματα της περιοχής, αποτελώντας και συμπληρώνοντας ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για το σύνολο της Μακεδονίας και της χώρας».

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας δήλωσε:


«Το ΑΠΘ έθεσε από την πρώτη στιγμή το σύνολο του επιστημονικού του οπλοστασίου στη διάθεση της ανασκαφής στην Αμφίπολη. Χαιρόμαστε σήμερα που έχει επιλεγεί το Εργαστήρι της Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής για να κάνει τις κατάλληλες έρευνες ηλεκτρικής διασκόπησης στο λόφο Καστά. Θα καλύψουμε τα έξοδα της έρευνας στο ύψος των 12.000 ευρώ και ελπίζουμε ότι θα ανακοινώσουμε και άλλα χρήσιμα ευρήματα στο λόφο Καστά».

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, επισήμανε ότι το τμήμα του θα εφαρμόσει τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας η οποία θα τους δώσει την ηλεκτρική απεικόνιση του εδάφους. Ανέφερε δε ότι «η μέθοδος αυτή έχει συνεισφέρει με καθοριστικό ρόλο κάνοντας γνωστό το εργαστήριο μου σε παγκόσμια κλίμακα και έχει βραβευθεί γι αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr