ΕΛΛΑΔΑ

Σε απολογία για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών 13 στελέχη γερμανικών εταιρειών

Δημοσίευση 13 Νοεμβρίου 2014, 18:34 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2014, 20:33
Σε απολογία για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών 13 στελέχη γερμανικών εταιρειών
Facebook Twitter Whatsapp

Δεκατρείς υπήκοοι Γερμανίας κλήθηκαν από τον ανακριτή για να καταθέσουν για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Δεκατρείς υπήκοοι Γερμανίας κλήθηκαν από τον ανακριτή για να καταθέσουν για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα οι 13 θα καταθέσουν με την ιδιότητα των στελεχών των εταιρειών Atlas και Rheinmetall AG και οι καταθέσεις του αφορούν τις παράνομες αμοιβές που φέρεται να διακινήθηκαν για το οπλικό σύστημα υποβρυχίων και την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD.

Οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομη δραστηριότητα, που αφορούν την εμπλοκή τους σε παράνομες αμοιβές που δόθηκαν για τις συγκεκριμένες προμήθειες του υπουργείου Άμυνας.

Η κλήσεις εστάλησαν έπειτα από την αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας που σχημάτισε η γερμανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση, αλλά και από στοιχεία που προέκυψαν από την άρση απορρήτου λογαριασμών των ήδη κατηγορουμένων για τα εξοπλιστικά Παναγιώτη Ευσταθίου, πρώην εκπροσώπου της Atlas και Αντώνη Κάντα πρώην αναπληρωτή Διευθυντή εξοπλισμών του ΥΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής πρόκειται να αποστείλει τις επόμενες ημέρες και νέες κλήσεις σε απολογία σε τουλάχιστον δέκα ακόμα στελέχη των δυο εταιρειών.

Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία φαίνεται να προκύπτει ότι για τις προμήθειες των οπλικών συστημάτων των υποβρυχίων και τα ASRAD, διακινήθηκαν για παράνομες αμοιβές ποσά τουλάχιστον 38 εκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό των επίμαχων των «δωρεών» είναι περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η πορεία των χρημάτων, όπως καταγράφηκε από ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, φαίνεται να καταδεικνύει πως μέρος των επίμαχων ποσών επέστρεφε σε στελέχη των εμπλεκόμενων εταιριών.

Η υπόθεση των οπλικών συστημάτων, για την οποία έχουν ήδη απολογηθεί 35 Έλληνες κατηγορούμενοι, έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κρίνει αν και ποιους κατηγορουμένους θα παραπέμψει σε δίκη.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr