ΕΛΛΑΔΑ

Την Παρασκευή η απόφαση για την έκδοση της Αντωνίας Ηλία

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2014, 11:35 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2014, 11:35
Την Παρασκευή η απόφαση για την έκδοση της Αντωνίας Ηλία
Facebook Twitter Whatsapp

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου το Ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου θα συζητήσει την έφεση της πρώην ανακρίτριας  Τόνιας Ηλία εναντίον της πρωτόδικης απόφασης αγγλικού δικαστηρίου για την έκδοση της στην Ελλάδα.

Γράφει ο Λάμπης Τσιριγωτάκης
 
Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου το Ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου θα συζητήσει την έφεση της πρώην ανακρίτριας  Τόνιας Ηλία εναντίον της πρωτόδικης απόφασης αγγλικού δικαστηρίου για την έκδοση της στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που η απόφαση θα ικανοποιεί το αίτημα των ελληνικών αρχών,δεν θα μπορεί να εκτελεσθεί άμεσα,καθώς θα πρέπει να περιμένουν την  απόφαση στην αίτηση που έχει κάνει η Τόνια Ηλία στο βρετανικό υπουργείο των εσωτερικών για άσυλο στην κατηγορία της ανθρωπιστικής προστασίας.
 
Στην ακροαματική διαδικασία στο ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου την Παρασκευή θα καταθέσει την γνωμάτευση του ως εμπειρογνώμονας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές  ο καθηγητής κ.Τσιτσελίκης,την αμοιβή του οποίου 2.000 λίρες ,θα καταβάλει,σύμφωνα με απόφαση αγγλικού δικαστηρίου,το αγγλικό κράτος.
 
Στο μεταξύ ο Βρετανός εργατικός βουλευτής Τζέρεμυ Γκόρμπυν, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης κ.Αθανασίου και αφού του επισημαίνει κάποιες παρατηρήσεις του στην νομική πλευρά της υπόθεσης της πρώην ανακρίτριας  του ζητάει να δώσει σχετικές απαντήσεις. 
 
«Αντιλαμβάνομαι», γράφει στην επιστολή του ο κ. Γκορμπύν, «ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να ζητεί την έκδοση της Κυρίας Τόνιας Ηλία, και το Ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου θα συζητήσει μόνο το πέμπτο  ευρωπαϊκό ένταλμα  που αφορά την σύλληψη της. Εδώ θα ήθελα να εκφράσω δυο ανησυχίες μου: 
 
Διαβάζοντας τα συμπεράσματα στο έγγραφο του εισαγγελέα κ. Αγγελη  δεν διαπιστώνω νομικό επιχείρημα για την έκδοση της Κυρίας Ηλία. Αυτό που υποστηρίζει ο κ. Αγγέλης  είναι ότι οι εξαιρετικές γνώσεις της Κυρίας Ηλία στους νομικούς μηχανισμούς χρησιμοποιούνται για να αποτραπεί η έκδοση της στην Ελλάδα.
 
Δεύτερον στο έγγραφο της Κυρίας Ζαΐρη με ημερομηνία 3-7-2013 περιλαμβάνεται παραπλανητική πληροφορία  με το να υποστηρίζεται ότι η αθώωση των δικηγόρων  Α. Κεχαγιογλου και Ν. Εμμανουηλιδη είναι άσχετη με την υπόθεση της Κυρίας Ηλία ενώ ήταν συγκατηγορούμενοι της. Αυτές οι παρατηρήσεις μου αποτελούν την βάση της αίτησης ασύλου της κυρίας Ηλία, επισημάνθηκαν και στην επιστολή που σας έστειλεο ο δικηγόρος της κ. Π Συμέου 3-4-2014 χωρίς δυστυχώς να έχει πάρει απάντηση μέχρι σήμερα».. Και ο βουλευτής κ. Κορμπύν κλείνει την επιστολή του τονίζοντας στον κ. Αθανασίου: «Ελπίζω να δώσετε την προσοχή σας στην υπόθεση αυτή και να διασφαλίσετε ότι η κυρία Ηλία, θα αντιμετωπισθεί δίκαια σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους και όπως προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες. Ελπίζω ότι θα παρέμβετε αν διαπιστώσετε νομικές παραλήψεις σε αυτήν την υπόθεση». 
 
Ο Εργατικός βουλευτής Τζέρεμυ Γκόρμπυν εκλέγεται στην περιοχή Ίσλινγκτον στο Βόρειο Λονδίνο και πρόσφατα είχε υποστηρίξει στο βρετανικό κοινοβούλιο την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr