ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων - Αγώνας δρόμου για να λυθούν τα προβλήματα

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 6 Αυγούστου 2015, 07:16 / Ανανεώθηκε 29 Σεπτεμβρίου 2015, 12:08
Καθυστερεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων - Αγώνας δρόμου για να λυθούν τα προβλήματα
Facebook Twitter Whatsapp

Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αλλά και η διαμόρφωση του χώρου, ο οποίος θα φιλοξενήσει τους περίπου 500 πρόσφυγες που διαβιούν επι του παρόντος στο Πεδίον του Άρεως. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αλλά και η διαμόρφωση  του χώρου, ο οποίος θα φιλοξενήσει τους περίπου 500 πρόσφυγες που διαβιούν επι του παρόντος στο Πεδίον του Άρεως. 

Στον Ελαιώνα, σε περίπου 35 στρέμματα από τον χώρο που θα φιλοξενούσε το σχέδιο της περίφημης διπλής ανάπλασης, θα βρουν προσωρινή στέγη 480-500 άτομα, μετανάστες κυρίως από την Συρία μαζί με τις οικογένειές τους.

Ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής αλλά και τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν αγώνα δρόμου  για να καταφέρουν να διαμορφώσουν τον χώρο στο λιγότερο δυνατό χρόνο και να προσφέρουν στους μετανάστες ένα αξιοπρεπές  μέρος για να μπορέσουν να ζήσουν έστω και προσωρινά. 

Ήδη τις δύο προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, ενώ το συνεργείο του Δήμου Αθηναίων προχώρησε σε καθαρισμό και αποψίλωση του εδάφους από ξερά χόρτα, προκειμένου να τοποθετηθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τα είκοσι κοντέινερ που θα φιλοξενήσουν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες από τις πληγείσες από τον πόλεμο χώρες. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι εργασίες για τους ειδικούς χώρους των τουαλετών, αλλά και του κλιματισμού, απαραίτητη εγκατάσταση ειδικά για τώρα το καλοκαίρι. 

Το θέμα της σίτισης των ανθρώπων που θα στεγαστούν στο χώρο του Ελαιώνα αναμένεται να αναλάβουν κοινωνικοί φορείς και ΜΚΟ για τους μετανάστες, με βοήθεια από τον Δήμο Αθηναίων και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ για την παρασκευή των γευμάτων τους το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθούν τα μαγειρεία του Δήμου Αθηναίων που τώρα παραμένουν κλειστά. 

Για την πορεία των εργασιών μίλησε στο newpost o αντιδήμαρχος Αθηναίων Βασίλης Αγγελόπουλος: «Κάνουμε μια πραγματική τιτάνια προσπάθεια για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν υποφέρει τόσο πολύ να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να γίνει όμως κατανοητό σε όλες τις πλευρές, είναι ότι η λύση αυτού του χώρου είναι προσωρινή, μέχρι να ανακαινιστούν και να διαμορφωθούν τα κτίρια που έχει δεσμεύσει ειδικά για αυτή την περίπτωση το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής». 

Να σημειωθεί ότι στον χώρο θα υπάρχει και φύλαξη από ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. τόσο για την προστασία των προσφύγων, όσο και για την αρμονική συνύπαρξη με τους περιοίκους. 

Όπως τονίζει ο κ. Αγγελόπουλος:

Φοβούμαστε πολύ την πιθανότητα κλοπών, βλέπουμε και τι γίνεται τώρα στο Πεδίον του Άρεως. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν φύγει από τις πατρίδες τους με χρήματα, έχουν μαζί τους τα υπάρχοντά τους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ληστείες, οπότε σε συνεργασία με το  υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει, ήδη, δρομολογηθεί ειδική ομάδα που θα περιπολεί στον χώρο. 


Την αισιοδοξία της ότι το έργο θα παραδοθεί στις αρχές της εβδομάδας εξέφρασε και η στενή συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη κ. Μ. Σαπαρδάνη: «Τα έργα είναι σε εξέλιξη και στόχος μας είναι να έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές της εβδομάδας» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, στο Πεδίον του Άρεως όλο και περισσότερο βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων: «Μέτρησε πολύ και η δημοσιοποίηση του θέματος, ενώ είναι μεγάλη και η ανταπόκριση του κόσμου. Ειδικά χθες ζήσαμε συγκινητικές στιγμές, καθώς θέσαμε στην διάθεσή των ανθρώπων ένα ασθενοφόρο γεμάτο φάρμακα, το οποίο μας δώρισε ένας Έλληνας ομογενής από την Γερμανία» καταλήγει ο κ. Αγγελόπουλος. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr