ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από την ΚΕΔΕ: Στους 5.500 οι μετανάστες μόνο στην Κω

Δημοσίευση 7 Αυγούστου 2015, 14:08 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2015, 14:45
Σήμα κινδύνου από την ΚΕΔΕ: Στους 5.500 οι μετανάστες μόνο στην Κω
Facebook Twitter Whatsapp

Για τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κω ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το νησί. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τις αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών και για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κω ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το νησί.

Ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος ενημέρωσαν ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στο νησί φτάνει τους 5.500, με αποτέλεσμα το ζήτημα να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη «να δημιουργηθεί άμεσα Εθνικός Φορέας Διαχείρισης του Μεταναστευτικού στη χώρα μας», επισημαίνοντας πως είναι «απαραίτητη η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σ΄ αυτόν, με ρόλο αποφασιστικό και όχι απλά γνωμοδοτικό, καθώς οι δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος και καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμα και καθημερινά προβλήματα».

«Επίσης θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα να δημιουργηθούν υποδομές στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου για την φιλοξενία, την παροχή ιατρικής φροντίδας και κυρίως την διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών» προσέθεσε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι λύση στο πρόβλημα αποτελεί η άμεση μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής όπου θα υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ενώ θα διεκπεραιώνονται και οι διαδικασίες της ταυτοποίησης και του διαχωρισμού τους.

Επίσης, ζήτησε να διασφαλιστούν οικονομικοί πόροι και υλικά μέσα για τους δήμους εκείνους που σηκώνουν το βάρος της εισόδου μεταναστών και προσφύγων, για να δημιουργήσουν τις υποδομές εκείνες που θα τους επιτρέψουν να διαχειρισθούν το πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Πατούλης, έχει ήδη αυξήσει τη χρηματοδότηση, αυτό που απομένει είναι να καταρτιστεί άμεσα από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο και δημιουργία του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Μεταναστευτικού, όπως άλλωστε έχει ζητήσει και ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους κι ας μην αφήνουν την Αυτοδιοίκηση μόνη της ”να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr