ΕΛΛΑΔΑ

Αποκατάσταση οφειλών από τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων

Δημοσίευση 10 Αυγούστου 2015, 15:42 / Ανανεώθηκε 10 Αυγούστου 2015, 15:15
Αποκατάσταση οφειλών από τη νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
Facebook Twitter Whatsapp

Στην αποκατάσταση οφειλών πολλών χρόνων απέναντι στους πολίτες, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, προχωρά η νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. 

Στην αποκατάσταση οφειλών πολλών χρόνων απέναντι στους πολίτες, όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, προχωρά η νέα διοίκηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων μετά από εντολή του αν. υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη. 

Συγκεκριμένα, οι συχνές διαμαρτυρίες των πολιτών και πλήθος παρεμβάσεων από το Συνήγορο του Πολίτη, προκειμένου το Τ.Α.Π.Α. να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του, οδήγησαν την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στην εξέταση του θέματος.

Το Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., που συστήθηκε προ τετραμήνου, διαπίστωσε ότι από το 2012 και μετά το Ταμείο δεν είχε προβεί σε καμία αποζημίωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Μάλιστα το Δ.Σ., σύμφωνα με τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ως υποχρεώσεως του κράτους και δικαιώματος του πολίτη, αλλά και την υποχρέωση του κράτους να προστατεύει ανάλογα το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του κάθε πολίτη, προέβη στην αποζημίωση των εκκρεμουσών αποζημιώσεων τηρώντας για πρώτη φορά αυστηρά τη σειρά χρονικής προτεραιότητας:

         •  Εντός του Ιουνίου εξαντλήθηκε ο κωδικός 3,6 εκ. € που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2015 του Ταμείου από την προηγούμενη διοίκηση του Τ.Α.Π.Α..

  • Αποζημιώθηκαν πρώτα οι παλαιότερες υποθέσεις που εκκρεμούσαν από το 2009 στην Υπηρεσία, καθώς και αυτές που αφορούσανσυμβιβασμούς των ιδιοκτητών με το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. χωρίς δικαστική διαδικασία.
  • Εξοφλήθηκαν επίσης καθυστερήσεις αποζημιώσεων από δεσμεύσεις χρήσεων γης, που είχαν δημιουργήσει στο παρελθόν τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.
  • Το Δ.Σ, ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και τηρώντας αυστηρά τη σειρά προτεραιότητας προτίθεται να συνεχίσει την πληρωμή των οφειλομένων αποζημιώσεων και να εγγράψει στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς τις αποζημιώσεις όσων πολιτών οι υποθέσεις αναμένεται να τελεσιδικήσουν.
  • Ταυτοχρόνως μεριμνά για την προώθηση βεβαιώσεων πίστωσης που εκκρεμούν από το 2012 και μετά, έτσι ώστε να εξορθολογιστούν οι οφειλόμενες υποχρεώσεις του Τ.Α.Π.Α. προς τους πολίτες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr