ΕΛΛΑΔΑ

Τα μυστικά του σπηλαίου Φράγχθι επιτέλους στο φως

Δημοσίευση 12 Αυγούστου 2015, 18:21 / Ανανεώθηκε 12 Αυγούστου 2015, 18:21
Τα μυστικά του σπηλαίου Φράγχθι επιτέλους στο φως
Facebook Twitter Whatsapp

Η υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα αποκάλυψε την ύπαρξη βυθισμένου οικισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ..

Η υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα αποκάλυψε την ύπαρξη βυθισμένου οικισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ..

Όσοι θυμούνται την άφιξη πέρυσι το καλοκαίρι του ηλιακού καταμαράν Planet Solar για να συμμετάσχει στην αρχαιολογική έρευνα του βυθού στην περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι στην Αργολίδα, θυμούνται, εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση του σκάφους –εργαστηρίου, τις δηλώσεις των επιστημόνων που αναζητούσαν στο συγκεκριμένο σημείο ίχνη του αρχαιότερου χωριού στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι επιστήμονες, Έλληνες και Ελβετοί, είχαν διατυπώσει την υπόθεση ότι ο γνωστός οικισμός εντός του σπηλαίου αποτελούσε δευτερεύοντα βοηθητικό οικισμό ενός άλλου, ο οποίος βρίσκονταν χαμηλότερα στον λόφο και πιο κοντά στην ακτή. Μην ξεχνάμε ότι το επίπεδο της θάλασσας την περίοδο εκείνη (από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή) ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο όπως συμβαίνει τώρα.

 


Η παραλία "Λαμπαγιαννάς" στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα 

Σήμερα λοιπόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναλυτικά:   

Μεγάλης έκτασης βυθισμένο οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έφερε στο φως η έρευνα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Πανεπιστημίου της Γενεύης υπό την αιγίδα της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής, στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Η έρευνα, που ξεκίνησε από το 2014 στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι με την αποστολή Terra Submersa και το ηλιακό σκάφος Planet Solar, διεξάγεται υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι και του Διευθυντή της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητή Karl Reber, με υπεύθυνους επί τόπου την καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα και τον λέκτορα ελληνικής προϊστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης Julien Beck.


Επιφανειακή έρευνα στον βυθισμένο οικισμό

Η επιστημονική ομάδα αναζητά τα ίχνη προϊστορικής ανθρώπινης δραστηριότητας στην ανατολική πλευρά του Αργολικού Κόλπου. Η φετινή ερευνητική περίοδος ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και επικεντρώθηκε στην παραλία "Λαμπαγιαννάς", όπου είχε εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός από την ερευνητική περίοδο του 2014. 
Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη επιφανειακή έρευνα σε όλο τον όρμο. Ο οικισμός, που βρίσκεται σε βάθος από 1 μ έως 3 μ., έχει έκταση τουλάχιστον 12 στρέμματα και ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος. Εντοπίζεται η θεμελίωση πληθώρας κτισμάτων όλων των χαρακτηριστικών πρωτοελλαδικών τύπων (ορθογώνια, κυκλικά, αψιδωτά) και πλακόστρωτα (πιθανώς από δρόμους).


Τμήμα πλακόστρωτου από τον οικισμό

Εντοπίστηκε επίσης τμήμα του οχυρωματικού τείχους του οικισμού και τουλάχιστον τρεις υπερμεγέθεις (18Χ10 μ) πεταλόσχημες θεμελιώσεις προσαρτημένες στην γραμμή του τείχους (πιθανόν μέρος της οχύρωσης, ίσως πύργοι). Η κεραμική που περισυνελέγη από το χώρο του οικισμού, είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ., περίπου 2500 π.Χ.). Βρέθηκαν επίσης πληθώρα λίθινων εργαλείων, λεπίδες οψιανού και άλλα αντικείμενα.

Η περαιτέρω έρευνα του εκτεταμένου οικισμού, που έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο (λ.χ. Λέρνα, Ασίνη, Σαλάντι κ.ά.), αναμένεται να δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση, το εμπόριο και τη  ναυτιλιακή δραστηριότητα της περιόδου.

Η έρευνα θα συνεχιστεί ως τις 14 Αυγούστου 2015 με λήψη πυρήνων και γεωφυσικές διασκοπήσεις στην θαλάσσια περιοχή του σπηλαίου Φράγχθι στον όρμο Κοιλάδας.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει επί τόπου τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνάς της στο κοινό στις 16 και 17 Αυγούστου, με επισκέψεις κολυμβητών στον όρμο "Λαμπαγιαννάς" αυτές τις ημέρες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr