ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό στα νησιά: Θετικό το βήμα του πλοίου αλλά πλέον χρειαζόμαστε...στόλο

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 22 Αυγούστου 2015, 21:07 / Ανανεώθηκε 22 Αυγούστου 2015, 21:57
Μεταναστευτικό στα νησιά: Θετικό το βήμα του πλοίου αλλά πλέον χρειαζόμαστε...στόλο
Facebook Twitter Whatsapp

Στο αποκορύφωμά του έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, στρέφοντας τα βλέμματα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για μια ακόμα φορά στην χώρα μας. 

Στο αποκορύφωμά του έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, στρέφοντας τα βλέμματα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για μια ακόμα φορά στην χώρα μας. 
 
Μετά την αναμόρφωση του χώρου στον Ελαιώνα, τώρα η Αθήνα δέχεται τους χιλιάδες μετανάστες που έρχονται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με το πλοίο Ελ. Βενιζέλος. 
 
Από την Πέμπτη το πρωί πάνω από 2000 άνθρωποι βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, με το μέλλον τους στην Αθήνα να μοιάζει αβέβαιο, καθώς από πλευράς της κεντρικής κυβέρνησης, δεν υπήρχε κάποιος επίσημος σχεδιασμός για το που θα βρεθούν στην συνέχεια. 
 
Τα δρομολόγια του πλοίου θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. 
 
Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης εξαπέλυσε τις προηγούμενες ημέρες επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για τίποτα σε σχέση με το μεταναστευτικό, την ώρα που ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει ότι καταβάλλει από πλευράς του κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλει στην ομαλή τους διαβίωση στην Αθήνα μέσα από ενημερώσεις μέσω των συμβουλίων για τους μετανάστες και των συσσιτίων που υπάρχουν καθημερινά σε σημεία της πόλης. 
 
Όπως δήλωσε στο newpost συνεργάτης του κ. Καμίνη: 
 
Αν η κυβέρνηση δεν βάλει πίσω της τις ιδεοληψίες της και αν δεν προχωρήσει στην κατασκευή κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε πόλεις ανά την Ελλάδα, τότε το πρόβλημα αντί να λύνεται, θα γιγαντώνεται. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτή την κυβέρνηση, αλλά και στην προηγούμενη, η οποία επίσης δεν είχε πλάνο για τους μετανάστες. Βασικό μέλημα είναι αυτοί οι άνθρωποι, κατά πρώτον, να μην αδειάζονται από τα πλοία και απλά να περιπλανιώνται στους δρόμους, αλλά να υπάρξει ένας συντονισμένος σχεδιασμός και δεύτερον  εφόσον το 80% θέλουν να φύγουν, να γίνονται με ταχύτατες διαδικασίες οι ταυτοποιήσεις και να διευκολύνεται η έξοδός τους από την χώρα.
 
Πρωτόγνωρες καταστάσεις αυτό το καλοκαίρι ζουν και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους από τα παράλια της Τουρκίας που αναζητούν μέσω της χώρας μας ένα καλύτερο αύριο.
 
Το πλοίο Ελ. Βενιζέλος κάνει από προχθες δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να παραλάβει τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται σε Κω, Λέσβο, Λέρο, Κάλυμνο. 
 
Είναι αυτό ένα θετικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος; Σε αυτό απαντά στο newpost ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός.
 
Είναι πολύ θετικό, αλλά σε αυτή την χρονική στιγμή, δεν χρειαζόμαστε ένα πλοίο αλλά... όλοκληρο στόλο για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία. Χθες σε σύσκεψη που είχαμε με τον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο δεχθήκαμε την πρόταση να γίνονται δρομολόγια από 3 πλοία καθημερινά στα οποία θα υπάρχουν μέσα όλα τα μηχανήματα για να γίνονται οι πιστοποιήσεις αυτών των ανθρώπων και να μην σημειώνονται περαιτέρω καθυστερήσεις. Μακάρι να το δούμε να γίνει. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, αυτή την στιγμή στην Μυτιλήνη βρίσκονται γύρω στους 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι μισοί από τους οποίους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στα κέντρα υποδοχής στη Μόρια και στο Καρακεπέ και οι άλλοι μισοί... περιπλανιούνται, ψάχνοντας απλά για λίγη σκιά στο λιμάνι, στα πάρκα και όπου αλλού μπορούν.
 
Ο ίδιος ζητά άμεση παρέμβαση της πολιτείας μέσω της ΕΕ, καθώς, όπως υποστηρίζει, στην Τουρκία πλέον γίνεται κανονικό εμπόριο μετακίνησης μεταναστών. «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί γιατί από αυτό ξεκινούν όλα», τονίζει. 
 
Παρόμοια κατάσταση βιώνουν και οι κάτοικοι στην Σάμο, με τους μετανάστες να φτάνουν καθημερινά στο νησί κατά εκατοντάδες. Υπολογίζεται ότι καθημερινά από τα παράλια της Τουρκίας επιβιβάζονται 600-800 άτομα.  'Ομως στην Σάμο δεν έρχεται το Ελ.Βενιζέλος.
 
Ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος υπογραμμίζει στο newpost: «Με κυβερνητική απόφαση η Σάμος δεν είναι μέσα στα νησιά, στα οποία θα έρθει το Ελ.Βενιζέλος. Ίσως θεωρούν ότι ακόμα το νησί μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση αλλά δεν είναι έτσι». 
 
'Οπως τονίζει:
 
Η αλήθεια είναι πως στην Σάμο έχουμε καταβάλει τεράστια προσπάθεια στο συγκεκριμένο ζήτημα με ελάχιστη βοήθεια από την πολιτεία. Έχουμε έξι μήνες να πάρουμε χρήματα για την σίτιση των ανθρώπων αυτών, ποσό που έχει φτάσει στα 270.000. Με νύχια και με δόντια, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Το νησί έχει χαρακτηριστεί ως νησί προσφύγων και μεταναστών. Το πρόβλημα πλέον είναι μη διαχειρίσιμο και έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής στο νησί: Από την καθημερινότητα μέχρι τον τουρισμό. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr