ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη πτώση των βάσεων φέτος - «Σημείο της κρίσης και των... capital controls» λένε οι αναλυτές

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 26 Αυγούστου 2015, 13:06 / Ανανεώθηκε 26 Αυγούστου 2015, 16:05
Μεγάλη πτώση των βάσεων φέτος - «Σημείο της κρίσης και των... capital controls» λένε οι αναλυτές
Facebook Twitter Whatsapp

Ως σημείο των καιρών και ενδεικτικό της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε ερμηνεύουν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές την φετινή μεγάλη πτώση στις βάσεις για την εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ως σημείο των καιρών και ενδεικτικό της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που διανύουμε ερμηνεύουν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές την φετινή μεγάλη πτώση στις βάσεις για την εισαγωγή στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες σχολές επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που τις ήθελαν να καταγράφουν πτώση από 300 μόρια και πάνω, ενώ η μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις σχολές της περιφέρειας.

Αυτό εξηγείται εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς, το καλοκαίρι που διανύουμε, το οποίο με την γενικότερη κρίση και τα capital controls καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την επιλογή των μαθητών, που προτίμησαν να βάλουν στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού σχολές στον τόπο ή κοντά στον τόπο διαμονής τους. 

Φέτος, συνολικά, οι βάσεις 246 σχολών παρουσίασαν πτώση, ενώ 217 άνοδο.

Στον αντίποδα με πέρυσι, όπου 331 σχολές είχαν υψηλότερες βάσεις, ενώ μόλις 131 πτώση.

Την πιο ανοδική πορεία κατέγραψαν οι βάσεις σε ορισμένες σχολές που πέρυσι κυμάνθηκαν κάτω από τα 10.000 μόρια.

Χαρακτηριστικά, θεαματική άνοδο σημείωσαν οι βάσεις των σχολών Μουσικών Σπουδών Αθηνών και Κέρκυρας, με την πρώτη να ανεβαίνει 8.044 μόρια (βάση 2015: 13.316, βάση 2014: 5.272) και τη δεύτερη 4.782 μόρια (βάση 2015: 11.472, βάση 2014: 6.690).

Η μεγαλύτερη πτώση, ωστόσο, καταγράφηκε στη σχολή Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών, της τάξεως των 6.271 μορίων (βάση 2015: 6.636, βάση 2014: 12.907) και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία «έχασε» 5.664 μόρια (βάση 2015: 6.682, βάση 2014: 12.346).

'Οπως αναφέρει ο κ. Μαγουλάς, φιλόλογος, καθηγητής στο Φροντιστήριο Σύγχρονο :

Αυτό που είδαμε έντονα είναι να πέφτουν οι συνήθως υψηλόβαθμες σχολές όπως η Νομική και η Ιατρική και να «κρατιούνται» σε φυσιολογικά επίπεδα οι μεσαίες σε βάσεις, όπως για παράδειγμα οι σχολές των Οικονομικών επιστημών, οι οποίες μάλιστα σημείωσαν και άνοδο.Το χαρακτηριστικό φέτος είναι ότι μειώθηκαν πάρα πολύ οι άριστοι, δεν υπήρξαν παρά ελάχιστοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και αυτό έχει να κάνει και με τα δύσκολα θέματα, αλλά και με το γενικότερο χαμηλό επίπεδο των μαθητών, ως απόρροια της γενικότερης κρίσης. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαγουλά, «αυτό που είναι έντονο τα τελευταία χρόνια, είναι ότι έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι «μέτριοι μαθητές». Δεν βλέπουμε πια εύκολα μαθητές του 17. Οι μαθητές θα είναι είτε του 18 και 19, είτε του 14. Αυτό είναι συνέπεια της γενικότερης κρίσης, το παρατηρούμε από το 2010 που ξεκίνησε δηλαδή σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Ο κ. Μαγουλάς εξηγεί συνολικά το γεγονός της πτώσης των βάσεων, αποδίδοντας το στα... capital controls:

Θεωρώ ότι τα παιδιά και οι γονείς φοβήθηκαν πολύ φέτος. Τα capital controls που συνέπεσαν με την συμπλήρωση του μηχανογραφικού ήταν καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των σχολών και είχαν συνέπειες και στις βάσεις. 

Να σημειώσουμε ότι συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988 (1.775 λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr