ΕΛΛΑΔΑ

Κινδυνεύουν με «έμφραγμα» τα δημόσια νοσοκομεία - SOS από τους εργαζόμενους

Δημοσίευση 7 Σεπτεμβρίου 2015, 15:18 / Ανανεώθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2015, 15:29
Κινδυνεύουν με «έμφραγμα» τα δημόσια νοσοκομεία - SOS από τους εργαζόμενους
Facebook Twitter Whatsapp

«Λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία απειλεί να βάλει η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, με τους εργαζόμενους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το ενδεχόμνεο αδυναμίας λειτουργίας. 

«Λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία απειλεί να βάλει η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, με τους εργαζόμενους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το ενδεχόμνεο αδυναμίας λειτουργίας. 

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφάλισης, ενώ τα ταμεία τους είναι άδεια και οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να διακόπτουν τις προμήθειες και εξ' αυτού αναστέλλονται χειρουργεία, να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών και εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια αποχώρησαν 17.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.000 το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν προσλήφθηκε ούτε ένας παρά τις εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις στα Νοσοκομεία.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η κίνηση του υπηρεσιακού υπουργού που ζήτησε να του επιτραπεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκια, «ανοίγει την κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «το προσωπικό των Νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια Νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών», ενώ το καλοκαίρι, όπως αναφέρει, δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

«Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 26.347 στους νεοσύστατους μνημονιακούς οργανισμούς, των οποίων καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων». Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 51.380. Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

Η ΠΟΕΔΗΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τον Οκτώβριο, προκειμένου, όπως σημειώνει «να αποτρέψει τη ψήφιση εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου 3, που οδηγούν στην ολική καταστροφή του χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κερδίσαμε με αγώνες τη περίοδο της μεταπολίτευσης»

Τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων επισημαίνει με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο « Δαφνί», όπου τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο.

Η ΕΙΝΑΠ κάνει λόγο για « εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων», επισημαίνοντας ότι «το τραγικό περιστατικό που συνέβη στο Δαφνί ήταν αναμενόμενο» και πως ανάλογα περιστατικά, ίσως λιγότερο τραγικά, είχαν συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία στο παρελθόν για τους ίδιους λόγους.

«Οι ελλείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία πλέον είναι τραγικές και αν δεν θρηνήσαμε περισσότερους νεκρούς οφείλεται στην αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ, επισημαίνοντας ότι η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί «δεν θα δώσει λύση, γιατί οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι ελλείψεις προσωπικού και αυτοί που τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να τις καλύψουν».