ΕΛΛΑΔΑ

Οι προτάσεις του δήμου Λέσβου για τις προσφυγικές ροές στο νησί

Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2015, 12:10 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2015, 13:20
Οι προτάσεις του δήμου Λέσβου για τις προσφυγικές ροές στο νησί
Facebook Twitter Whatsapp

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Λέσβο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στη Λέσβο. Πρόταση η οποία ήδη εστάλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και παραδόθηκε στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο.

Σε αυτήν ο κ. Γαληνός -και δεδομένου ότι «το νησί της Λέσβου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και είναι ένα από τα κύρια σημεία εισδοχής μεταναστευτικών εισροών προς την Ευρώπη»- προτείνει μια σειρά από ενέργειες που στοχεύουν «στην αποτελεσματικότερη, αποδοτικότερη και με ανθρωπιστικούς όρους διαχείριση των μεταναστευτικών εισροών».

«Πρόκειται για μια πρόταση δομημένη σε τρεις διαφορετικούς άξονες δράσεις, (Τοπικός, Εθνικός και Ευρωπαϊκός), πρόταση που έχει απώτερο σκοπό να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κρίσεις» δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, δίνοντας στη δημοσιότητα την πρόταση.

«Είναι προφανές ότι ένα μικρό νησί 85.000 κατοίκων δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης μιας τέτοιας ανθρωπιστικής κρίσης. Ιδιαίτερα δε όταν η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης διαμορφώνεται και εφαρμόζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, όταν δεν υπάρχει καμία υψηλή στρατηγική διαχείρισης της κρίσης καθώς και λίγοι διαθέσιμοι πόροι και μέσα» σημειώνει στην πρότασή του ο δήμαρχος Λέσβου, τονίζοντας πως «για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμο ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα με έντονες ανθρωπιστικές προεκτάσεις απαιτείται διεθνής συνεργασία και συνέργεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης έτσι ώστε να βρεθούν άμεσα εφαρμόσιμες αποδοτικές και αποτελεσματικές λύσεις».

Το πρώτο επίπεδο διαχείρισης σύμφωνα με την πρόταση Γαληνού είναι το τοπικό. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα επίπεδα τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς καθώς και εθελοντικές οργανώσεις.

Με στόχο τον ισοβαρή καταμερισμό αφίξεων και την ταχύτερη διεκπεραίωση προτείνεται:

  • Η Δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Καταγραφής πλησίον των σημείων όπου επιλέγουν οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες να αφιχθούν, δηλαδή κατά μήκος των Βόρειων και Ανατολικών ακτών της Λέσβου.
  • Η παροχή πρώτων βοηθειών, καταγραφή καθώς και έκδοση εισιτηρίου, εντός του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αναχώρησης προς τον επόμενο προορισμό.
  • Η κατανομή των νεοαφιχθέντων στα Κέντρα Καταγραφής με βάση την απόσταση του σημείου άφιξης από το Κέντρο καθώς και τη διαθεσιμότητα του Κέντρου τη δεδομένη χρονική στιγμή.
  • Η μεταφορά με λεωφορεία από τα Κέντρα προς τα δυο διαθέσιμα λιμάνια είτε του Σιγρίου είτε της Μυτιλήνης, μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς ή αν υπάρξει πρόβλεψη για πτήσεις τσάρτερ, θα μεταφέρονται στον Διεθνή Αερολιμένα Μυτιλήνης.
  • Ο χρόνος παραμονής τονίζεται πως θα πρέπει να είναι περιορισμένος με στόχο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ροή από και προς τα κέντρα αλλά και να μην υπάρξουν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης, τα οποία έχουν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες.
  • Σύμφωνα με την πρόταση, την επιμελητεία και διαχείριση του κάθε κέντρου θα αναλάβουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις υπό την γενική εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε συνεργασία με τον δήμο Λέσβου και άλλους τοπικούς φορείς και εθελοντές.