ΕΛΛΑΔΑ

Στις κάλπες με τα τρακτέρ οι αγρότες - Κλείνουν τους δρόμους για τους φόρους

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 17 Σεπτεμβρίου 2015, 18:29 / Ανανεώθηκε 17 Σεπτεμβρίου 2015, 19:43
Στις κάλπες με τα τρακτέρ οι αγρότες - Κλείνουν τους δρόμους για τους φόρους
Facebook Twitter Whatsapp

Εκλογές πάνω στα... τρακτέρ τους αναμένεται να κάνουν οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα βαριά φορολογικά μέτρα,που προβλέπει το μνημόνιο, καθώς, ήδη, από χθες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε κεντρικές οδούς, τις οποίες θα κορυφώσουν την Κυριακή των εκλογών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εκλογές πάνω στα... τρακτέρ τους αναμένεται να κάνουν οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα βαριά φορολογικά μέτρα,που προβλέπει το μνημόνιο, καθώς, ήδη, από χθες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε κεντρικές οδούς, τις οποίες θα κορυφώσουν την Κυριακή των εκλογών.

Ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί στον κλάδο με αφορμή την επιβολή των νέων φορολογικών μεταρρυθμίσεων ήταν η κίνηση αγροτών από τις Σέρρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με πάνω από 100 τρακτέρ χθες και σήμερα στον κόμβο των Νέων Κερδυλλίων και στην συνέχεια απέκλεισαν για λίγη ώρα πεζή την Εγνατία Οδό μοιράζοντας φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς.

Παράλληλα και στη Δράμα περίπου 200 αγρότες βγήκαν στον δρόμο που οδηγεί προς τον μεθοριακό σταθμό της Εξοχής και τοποθέτησαν τα μηχανήματά τους στον κόμβο της Προσοτσάνης, εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Κομοτηνή, με αγρότες με τα τρακτέρ τους να βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους έξω από την πόλη.

Οι ίδιοι, μάλιστα, προειδοποιούν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ούτε τις επόμενες μέρες και θα παραμείνουν στις κεντρικές οδούς της χώρας, μέχρι και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου σε μια συμβολική κίνηση και με στόχο να κινητοποιήσουν τον κόσμο για τα προβλήματά τους.

Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας των αγροτών βρίσκονται τα φορολογικά μέτρα που έχουν επιβληθεί ως προαπαιτούμενα οι δανειστές και των οποίων η εφαρμογή επίκειται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν τον αγροτικό κόσμο στο σύνολό του προβλέπουν καταρχήν αύξηση στην φορολόγηση από το 13% στο 29%, την σταδιακή μείωση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στο επίπεδο του πετρελαίου κίνησης και στα 0,330 ευρώ το λίτρο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2016, αλλά και την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, με παράλληλη μείωση των κερδών τους. 

Ήδη, εξάλλου από τα τέλη του μήνα, όσοι αγρότες έκαναν φορολογική δήλωση πριν από τον Ιούλιο αναμένεται να λάβουν πρόσθετα ραβασάκια της εφοριας για να κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά την διαφορά της προκαταβολής φόρου. 

Αυτό θα συμβεί καθώς προβλέπεται επαναφορά στο 55% αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014 στον συντελεστή προκαταβολής φόρου που είχε μειωθεί στο 27,5% με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο από τη Βουλή.

Για εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων προειδοποιεί ο Βαγγέλης Μπούτας, εκπρόσωπος των ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτών της Θεσσαλίας, ο οποίος κάνει λόγο για μέτρα που θέλουν να πλήξουν τους μικρομεσαίους αγρότες. 

Αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι μόνο να πληρώνουμε και τίποτα άλλο. Οι νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κανένα άλλο σκοπό από τα να πλήξουν τον μικρομεσαίο γεωργό που θέλει στην παρούσα φάση να βγάλει τα προς τα ζην. Αντίθετα, δεν αγγίζουν καθόλου αυτούς που συσσωρεύουν κέρδη.

Ο κ. Μπούτας, μάλιστα, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές, οι ομοσπονδίες προγραμματίζουν κινητοποιήσεις που θα έχουν αποδέκτη, πλέον, τη νέα κυβέρνηση. 

Στον ''χόρό'' των κινητοποιήσεων και οι κτηνοτρόφοι

Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις για τις αλλαγές που φέρνει το μνημόνιο στον κλάδο τους έχει προγραμματίσει για τις 28 Σεπτεμβρίου το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και την οργάνωση νέων δράσεων ενάντια στην εφαρμογή του μνημονίου.