ΕΛΛΑΔΑ

Αιχμές Ιερώνυμου για το μάθημα των Θρησκευτικών

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2015, 14:10 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2015, 14:43
Αιχμές Ιερώνυμου για το μάθημα των Θρησκευτικών
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεργασία και ενότητα με την Πολιτεία ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για το ζήτημα που προέκυψε με το μάθημα των θρησκευτικών.

Συνεργασία και ενότητα με την Πολιτεία ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για το ζήτημα που προέκυψε με το μάθημα των θρησκευτικών.

Κατά την ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά:

Το τραγικό είναι ότι οι εχθροί μας δεν είναι πλέον πέρα και μακριά. Είναι εντός των τειχών μας. Το βλέπουμε. Το οσφραινόμαστε. Φαινόμενα, όπως το πρόσφατο επεισόδιο του μαθήματος των Θρησκευτικών, φοβάμαι ότι είναι η αιχμή του δόρατος. Φαίνεται ότι οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή μας οικονομική κατάσταση, στο πλαίσιο της ρυθμίσεως των οικονομικών μας σχέσεων, δεν θα παραλείψουν, αλλά αντιθέτως θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο, την αλλοίωση της ελληνικής κοινωνίας αρχίζοντας από τη σχολική μας εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε ότι «εάν υπάρχουν δεσμεύσεις και σχεδιασμοί που αποσκοπούν -όπως ψιθυρίζεται ζωηρά- στην αλλοίωση της μορφής της κοινωνίας μας και μάλιστα στην υποτίμηση της Ιστορίας και των παραδόσεών μας, στο ξεθεμελίωμα του θεσμού της οικογένειας και την επιβολή της διαστροφής, στην περαιτέρω υποβάθμιση της γλώσσας μας και την περιφρόνηση τού από αιώνες Πολιτισμού μας, της πατρίδος μας, των οσίων και ιερών μας, αν όλα αυτά είναι μέσα στα «προαπαιτούμενα» -πράγμα ακατανόητο- τότε η Ιεραρχία, ο κλήρος, ο ευσεβής και ο πιστός ελληνικός λαός θα γίνουμε ανάχωμα, τείχη, οχυρά».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία, την κυβέρνηση και όλον τον πολιτικό κόσμο, «Εκκλησία και Πολιτεία, να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και συνέπεια και να δώσουμε το παράδειγμα στον λαό μας για συνεργασία και ενότητα». Και συμπλήρωσε:

Να ενεργήσουμε έτσι ώστε να πείσουμε τον κάθε πολίτη, τον κάθε πιστό, ότι το πρώτο που μάς ενδιαφέρει στις ημέρες μας είναι ο άνθρωπος και ιδιαίτερα ο πληγωμένος. 

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισήμανε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν και δημιουργούνται καθημερινά είναι πολλά και προέτρεψε όλους, όσοι αμφισβητούν το πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, «να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες και να τα αντιμετωπίσουμε με σταθερότητα».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr