ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2015, 20:28 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2015, 20:38
Στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό
Facebook Twitter Whatsapp

Στο ΣτΕ συζητήθηκε το ζήτημα της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.

 

Στο ΣτΕ συζητήθηκε το ζήτημα της ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.

Συγκεκριμένα, στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) συζητήθηκαν οι προσφυγές 111 κατοίκων του της περιοχής που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου ανέγερσης του τεμένους επί της Ιεράς Οδού στην περιοχή του Βοτανικού των Αθηνών.

Σημειώνεται ότι ανάλογη προσφυγή με αυτή των κατοίκων είχε καταθέσει και ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, αλλά κατά τη σημερινή συζήτηση δεν εκπροσωπήθηκε στο δικαστήριο από δικηγόρο, με συνέπεια η αίτηση ακύρωσής του να απορριφθεί ως ανομιμοποίητη.

Όπως είναι γνωστό, για την ανέγερση του τεμένους έχουν διατεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης 946.000 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) και έχει εγκριθεί η δημοπράτηση του έργου. Θα κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων στην έκταση του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό.

Σύμφωνα με την Πολιτεία, η κατασκευή του τεμένους αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αθήνα και τη γύρω περιοχή.

Οι 111 κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ με την ιδιότητα των Χριστιανών Ορθοδόξων Ελλήνων Πολιτών, ενώ οι ίδιοι είχαν προσφύγει και πάλι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το έτος 2013 και ζητούσαν την ακύρωση της χρηματοδότησης του επίμαχου έργου.

Όμως η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ’ αριθ. 2399/2014 απόφασή της, απέρριψε την προσφυγή τους, κρίνοντας μεταξύ των άλλων ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά αντίθετα εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, οι 111 κάτοικοι υποστήριξαν ότι η δημοπράτηση του τεμένους παραβιάζει τα άρθρα 24 και 26 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και διάκρισης των εξουσιών, αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία και προσέθεσαν ότι η κατασκευή του δεν συνάδει με την ιστορία και την αισθητική της πόλης.

Ο συνήγορος του ελληνικού δημοσίου αντέκρουσε τα νομικά επιχειρήματά των δικηγόρων των 111 και το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr