ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Υγείας για τη δίκη γιατρών που εμπόδισαν «ρατσιστική αιμοδοσία»

Δημοσίευση 14 Οκτωβρίου 2015, 14:14 / Ανανεώθηκε 14 Οκτωβρίου 2015, 14:14
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείου Υγείας για τη δίκη γιατρών που εμπόδισαν «ρατσιστική αιμοδοσία»
Facebook Twitter Whatsapp

Την οριστική παύση της δίωξης των συνδικαλιστών που παρεμπόδισαν την ρατσιστική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή στη Σάμο τον Απρίλιο του 2013, ζητεί το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την οριστική παύση της δίωξης των συνδικαλιστών που παρεμπόδισαν την ρατσιστική αιμοδοσία που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή στη Σάμο τον Απρίλιο του 2013, ζητεί το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους κατηγορούμενους αύριο, στις 10.30 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της Σάμου, όπου θα γίνει η δίκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει η άδικη δίωξη

Tην Πέμπτη 15/10/2015 δικάζονται στη Σάμο μετά από αναφορά της τότε διοικήτριας του Νοσοκομείου του νησιού, η πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και ο τότε αντιπρόεδρος του συλλόγου ειδικευόμενων γιατρών, με την κατηγορία ότι παρεμπόδισαν την αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» της Χρυσής Αυγής τον Απρίλιο του 2013.

Οι λειτουργοί της υγείας δικάζονται επειδή υπεράσπισαν στην πράξη τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του λειτουργήματος τους: το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην φροντίδα υγείας ανεξάρτητα από εθνότητα, φυλή, φύλο, χρώμα δέρματος, θρησκευτικές πεποιθήσεις, σεξουαλικό προσανατολισμό ή οικονομική κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται και η πρώην πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Σάμου, η οποία απουσίαζε την επίμαχη ημέρα και δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στην διαμαρτυρία.

Η μοναδική της σχέση με την υπόθεση, είναι ότι υπέγραφε ανακοίνωση του συλλόγου στην οποία οι γιατροί της Σάμου δήλωναν την αντίθεσή τους με τον ρατσιστικό χαρακτήρα της αιμοδοσίας. Δεν επιχειρείται να ποινικοποιηθεί μόνο η αντιφασιστική δράση, αλλά και ο αντιφασιστικός λόγος. Η αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής «μόνο για Έλληνες» δεν είναι απλώς ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα.

Εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του σκληρού πυρήνα της ναζιστικής ιδεολογίας: τον διαχωρισμό των ανθρώπων με φυλετικά κριτήρια, την καθαρότητα του αίματος, και την απαξίωση της ζωής των άλλων, των μη «καθαρών». Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο φασισμός, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός είναι εξ' ορισμού αντικρουόμενες έννοιες με τον αλτρουισμό, την προσφορά και την αλληλεγγύη που χαρακτηρίζουν την εθελοντική αιμοδοσία ενώ η δράση της Χρυσής Αυγής «Αίμα μόνο για Έλληνες», καταδικάζεται ως ρατσιστική και η νομιμοποίησή της συνιστά αποδοχή επικίνδυνων ρατσιστικών-φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών.

Ζητάμε να σταματήσει οριστικά η δίωξη των κατηγορουμένων οι οποίοι έπραξαν το καθήκον τους ως λειτουργοί της υγείας και ως πολίτες. Συμπαραστεκόμαστε στους κατηγορούμενους και καλούμε την ημέρα της δίκης Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο δικαστήριο της Σάμου στις 10.30 π.μ.

Η θέση του υπουργείου

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι η βασική αρχή που διέπει το σύστημα αιμοδοσίας στη χώρα μας αποτελεί η εθελοντική, μη αμειβόμενη προσφορά αίματος, καθώς και η απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής που αφορά το αίμα. Η διάθεση του αίματος, τονίζεται, γίνεται αποκλειστικά από τις ενταγμένες Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, σύμφωνα με τις ανάγκες για μετάγγιση των ασθενών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση σχετικά με το χρώμα, τη φυλή, τη θρησκεία και την εθνική προέλευση.

Επίσης,κάθε αιμοδότης είναι ελεύθερος και ευπρόσδεκτος να δώσει αίμα, εφόσον πληρούνται οι ιατρικές προϋποθέσεις, οφείλει, όμως, να γίνει σαφές σε κάθε αιμοδότη ή σύλλογο αιμοδοτών ότι το αίμα που θα δώσει θα διατεθεί με αμιγώς ιατρικά κριτήρια σε όποιον ασθενή το έχει ανάγκη. Οφείλει δηλαδή, ο αιμοδότης ή σύλλογος, να αποδεχθεί τους θεσμικούς κανόνες για την αιμοδοσία στη χώρα μας.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η διαχείριση του αίματος αποτελεί καθήκον και ευθύνη των υπηρεσιών αιμοδοσίας και όχι των ομάδων εθελοντών αιμοδοτών ή και των συλλόγων και γίνεται με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση αυτών που πραγματικά έχουν άμεση ανάγκη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας, πάντως, οφείλουν να καλύπτουν τις ανάγκες σε αίμα εθελοντών αιμοδοτών και του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντός του.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr