ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά του ασφαλιστικού από ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Δημοσίευση 19 Ιανουαρίου 2016, 18:44 / Ανανεώθηκε 19 Ιανουαρίου 2016, 18:44
Κοινό μέτωπο κατά του ασφαλιστικού από ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες
Facebook Twitter Whatsapp

Τη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τη συνεργασία με άλλα συνδικάτα και κλάδους εργαζομένων προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στο ΤΕΕ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τη συνεργασία με άλλα συνδικάτα και κλάδους εργαζομένων προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στο ΤΕΕ.

Αφού εξήγησαν ότι οι προτάσεις του νομοσχεδίου έχουν καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα κάνοντας λόγο για προσπάθεια φτωχοποίησής τους και δήμευσης της περιουσίας και του κόπου τους, ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση.

Την Τετάρτη οι επιστημονικοί φορείς έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές για συνάντηση εργασίας στα γραφεία του ΤΕΕ ενώ όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, την Παρασκευή στις 11.00 στο αμφιθέατρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους από τους αγρότες, τα επιμελητήρια, τους βενζινοπώλες, τους οδηγούς ταξί, τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, αλλά και την Ένωση Συντακτών.

«Βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο. Ο κοινός αγώνας που κάνουμε, είναι απλώς για την επιβίωσή μας. Για να μην κλείσουμε. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. 

Απ’ την πλευρά του ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι η θέση του σωματείου είναι ότι το νομοσχέδιο θέλει να καλύψει το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή το 1,8 δισεκατομμύριο που είναι η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να λέγεται φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο και όχι ασφαλιστικό.

«Ένας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα από 5.000 ευρώ και κάτω, ακόμη και μηδέν, από την πρώτη μέρα της εγγραφής του στον οικείο σύλλογο, θα κληθεί να καταβάλλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές», ανέφερε ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, και τόνισε ότι «η μοιραία εξέλιξη αυτού του προσχεδίου είναι να ναυαγήσει».

«Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για ένα φοροεισπρακτικό μέτρο, μιλάμε για ένα κεφαλικό φόρο που συνδέει άμεσα το εισόδημα, και μόνο το εισόδημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κώλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Την άμεση αντίδραση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών ζήτησε και ο Θανάσης Κατσίκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι υπήρξε παντελής έλλειψη αναπτυξιακών προτάσεων. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν διασφαλίζεται πλέον από πουθενά», τόνισε.

«Οι γραβάτες εξεγέρθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας. Όπως είπε,ο μέσος όρος εισοδήματος το 2011 για τους συμβολαιογράφους ήταν 70.000, ενώ σήμερα έχει φθάσει τις 25.000, εκ των οποίων για το 2016 οι 9.200 θα είναι ασφαλιστικές εισφορές. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», τόνισε.

«Κατόρθωσε η κυβέρνηση να ενώσει όλους τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε ο Γιάννης Μαρμαράς από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr