ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο αυξάνονται εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων - Αναλυτικοί πίνακες

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2016, 19:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2016, 19:14
Πόσο αυξάνονται εισιτήρια και κάρτες απεριορίστων - Αναλυτικοί πίνακες
Facebook Twitter Whatsapp

Να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται από 1η Φεβρουαρίου αρκετοί πολίτες που μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς ανεβαίνουν οι τιμές τόσο στα εισιτήρια όσο και σε κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται από 1η Φεβρουαρίου αρκετοί πολίτες που μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς ανεβαίνουν οι τιμές τόσο στα εισιτήρια όσο και σε κάποιες κατηγορίες  καρτών απεριορίστων διαδρομών.

Όπως ήταν ήδη γνωστό το σχέδιο ήταν να αυξηθούν η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου, με παράλληλη αύξηση της χρονικής διάρκειας του. Ωστόσο σήμερα μάθαμε και για αυξήσεις σε κάρτες απεριορίστων διαδρομών, μεταξύ άλλων και σε εκείνες που περιλαμβάνουν όλα τα μέσα συμπεριλαμβανομένου του Αεροδρομίου, αλλά και τις ετήσιες. Αμετάβλητες όμως θα μείνουν οι τιμές στις μηνιαίες κάρτες για όλα τα μέσα, που όπως σημειώνει ο ΟΑΣΑ αφορούν και το 98% των καρτών ετησίως.

Έτσι λοιπόν το ενιαίο εισιτήριο θα κοστίζει πλέον από 1,20 που είναι σήμερα 1,40 αλλά θα έχει ισχύ για 90 λεπτά, έναντι 70 που έχει τώρα.

Αμετάβλητη θα παραμείνει η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου στα 0,60 λεπτά ενώ θα αυξηθεί η διάρκεια του από 70 σε 90 λεπτά.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος σε αξία δεν ενσωματώνεται εξολοκλήρου στην νέα τιμή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες συνδυασμένες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, ενώ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος αντιστοιχεί σε τιμή εισιτηρίου 1,54 ευρώ, η νέα τιμή καθορίστηκε προς όφελος των επιβατών σε 1,40 ευρώ.

Αντίστοιχα για το μειωμένο εισιτήριο, εξηγεί ο ΟΑΣΑ, η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος δεν ενσωματώνεται  καθόλου στην νέα τιμή, η οποία παραμένει αμετάβλητη προς όφελος των πολιτών δίνοντας τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περισσότερες συνδυασμένες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα ενώ η αποτίμηση της αύξησης του χρόνου ισχύος αντιστοιχεί σε τιμή εισιτηρίου 0,77 ευρώ, η νέα τιμή παρέμεινε προς όφελος των επιβατών σε 0,60 ευρώ. Συνεπώς για τις ομάδες που μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο έχουμε ουσιαστικά μείωση.

Σημειώνεται ότι οι άνεργοι συμπολίτες μετακινούνται από το καλοκαίρι του 2015 δωρεάν.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ με τη νέα τιμολογιακή πολιτική τροποποιείται η τιμολόγηση των τύπων κομίστρου, με άξονα την προσφορά συγκοινωνιακού έργου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους επιβάτες και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών, δεδομένης της επιβληθείσας από το καλοκαίρι αύξησης του ΦΠΑ στο 23%.

Τι θα ισχύσει με τις κάρτες

Στα 30 ευρώ και 15 ευρώ η μειωμένη θα παραμείνει η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα, και στα 85 και 43 οι τριμηνιαίες, που στο σύνολο αντιπροσωπεύουν κατά τον ΟΑΣΑ το 98,32 % των καρτών.

Κάρτες και εισιτήρια Αεροδρομίου

Οι τιμές για τις κάρτες αεροδρομίου και τα εισιτήρια  που αντιπροσωπεύουν το 1,68 % και το 2,82% αντίστοιχα, διαμορφώνονται σε 49 ευρώ η μηνιαία κάρτα (όλα τα μέσα) και σε 10 ευρώ/ 5 ευρώ το απλό εισιτήριο του μετρό και σε 6 /3 ευρώ τα εισιτήρια των λεωφορείων του Αεροδρομίου.

Ετήσιες / ετήσιες μειωμένες κάρτες

Οι ετήσιες κάρτες για όλα τα μέσα διαμορφώνονται στα 330 / 165 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες του αεροδρομίου σε 490 / 245 ευρώ .

Εξαμηνιαίες /  μειωμένες εξαμηνιαίες κάρτες

Οι εξαμηνιαίες κάρτες για όλα τα μέσα διαμορφώνονται στα 170 / 85 ευρώ, , ενώ οι αντίστοιχες του αεροδρομίου σε 250 / 125 ευρώ αντίστοιχα.

Σε περιπτώσεις μαζικών πωλήσεων ετησίων ή εξαμηνιαίων καρτών προς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς,  ακολουθείται  συγκεκριμένη εκπτωτική πολιτική.

Τουριστικά/ ημερήσια/ εισιτήριο πέντε ημερών

Τα ειδικά αυτά εισιτήρια απευθύνονται κυρίως σε περιπτωσιακούς χρήστες και διαμορφώνονται ως εξής: Το τουριστικό τριών ημερών 22 ευρώ, το ημερήσιο σε 4,5 ευρώ και το εβδομαδιαίο (πέντε ημερών) μειώνεται η τιμή του στα 9 ευρώ.

Τέλος τα εισιτήρια μεταξύ των σταθμών Παλλήνη – Κάντζα – Κορωπί – Αεροδρόμιο του μετρό που εξυπηρετούν τους κατοίκους των περιοχών αυτών, παραμένουν αμετάβλητα (6 / 3 ευρώ).

 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr