ΕΛΛΑΔΑ

Παραμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες - Απέκλεισαν και την Αττική οδό

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2016, 09:35 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2016, 15:04
Παραμένουν στις θέσεις τους οι αγρότες - Απέκλεισαν και την Αττική οδό
Facebook Twitter Whatsapp

Με αμείωτη ένταση εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα και τώρα και στην Αττική, με στόχο την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ ενδεικτικά της κατάστασης ήταν τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια την αναβολή της έκθεσης Agrotica. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με αμείωτη ένταση εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα και τώρα και στην Αττική, με στόχο την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ ενδεικτικά της κατάστασης ήταν τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, με συνέπεια την αναβολή της έκθεσης Agrotica. 

Χιλιάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Βελλίδειο και ομάδα αγροτών επιχείρησε να εισέλθει στο χώρο καθώς θεωρούσε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου,​ που θα έκανε τα εγκαίνια, ήταν εντός του χώρου.

Επικράτησε ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν, ενώ κάηκε και ένα δέντρο.

Tην ίδια στιγμή, οι αγρότες συνεχίζουν την παραμονή τους στα μπλόκα σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας τους δρόμους ακόμα και για 6 ώρες μέσα στην διάρκεια της ημέρας. 

Μάλιστα, σήμερα, πραγματοποιείται συμβολικός αποκλεισμός δρόμου στην Αττική και συγκεκριμένα της Λεωφόρου Μαρκοπούλου στο σημείο όπου έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης τρακτέρ αγροτών από όλα τα Μεσόγεια.

Οι αγρότες απέκλεισαν για μια ώρα την κυκλοφορία των οχημάτων προς το αεροδρόμιο ''Ελευθέριος Βενιζέλος'', στο μπλόκο που είχαν στήσει τα τελευταία 24ωρα επί της λεωφόρου Μαρκοπούλου και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο ήταν εφικτή μόνο από την Αττική Οδό.

Παράλληλα, εκρηκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και στα Τέμπη, που παραμένουν κλειστά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Εξάλλου, οι αγρότες καλούν, εκ νέου, αύριο, στις 14:00, εκπροσώπους των μπλόκων στα Τέμπη, προκειμένου να αποτιμήσουν την έως τώρα πορεία του αγώνα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους από εδώ και στο εξής.

Πάντως, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.

Στη Βοιωτία, συγκεκριμένα στο Κάστρο, οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο από τις 11 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ενώ το ίδιο θα κάνουν και από τις 7 μέχρι 9 το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και στο μπλόκο της Νίκαιας, με τους αγρότες του να προχωρούν σήμερα σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Δίωρος αποκλεισμός στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου 

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αγρότες θα μοιράσουν σήμερα προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς και ταυτόχρονα θα τους ενημερώσουν για τις κινητοποιήσεις τους. 

Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από τις 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 18:00-21:00.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, ενώ τα μπλόκα ενισχύονται και από άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό.

Μάλιστα, στους χερσαίους χώρους του νέου λιμανιού της Πάτρας μπήκαν, περίπου στις 13:00, αγρότες από τον δήμο Ερυμάνθου της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες αναχώρησαν, νωρίτερα σήμερα, από την περιοχή Σταυροδρόμι, όπου είχαν παρατάξει τρακτέρ, δίπλα από την εθνική οδό Πατρών-Τρίπολης.

Επιβαίνοντες σε τρακτέρ και αγροτικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς την Πάτρα και στη συνέχεια έφτασαν έξω από το νέο λιμάνι. Αμέσως μετά μπήκαν στο λιμάνι και, αφού κινήθηκαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα μέσα στους χερσαίους χώρους, στάθμευσαν τα οχήματα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο.

Κλειστή και η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου

Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, όπου είναι παραταγμένα πολλά τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας παραμένουν οι αγρότες της Αργολίδας, ενώ στην Αρκαδία οι αγρότες έκλεισαν το μεσημέρι τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης, στα διόδια της Νεστάνης.

Στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη με μικρές δυνάμεις, αφού σήμερα το πρωί ενισχυμένοι και από άλλες επαγγελματικές τάξεις, που πλήττονται από το ασφαλιστικό, έχουν μεταφερθεί στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου με δύναμη 100 τρακτέρ, 50 αγροτικά αυτοκίνητα και πάνω από διακόσια πενήντα άτομα κι έχουν κλείσει και τους δύο δρόμους αποκόπτοντας όλη τη νότια Λακωνία και προς Μονεμβασιά και προς Μάνη.

Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στις 11 το πρωί για μία ώρα, ενώ όλη την ημέρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν την εθνική οδό ανά μία ώρα.

Έκλεισαν το δρόμο στα Τρίκαλα τα τρακτέρ 

Παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας, στον κόμβο Καρδίτσας, βρίσκονται τα τρακτέρ αγροτών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Ο αγρότης και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο Πύλης, Βύρων Κατσίβελος, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ευρείας σύσκεψης αποφασίστηκε, από την ερχόμενη εβδομάδα, να πάρουν σάρκα και οστά κινητοποιήσεις, όπως πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Στους δρόμους για τρίτη ημέρα παραμένουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο τρόπο φορολόγησης τους, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του προτεινόμενου σχεδίου για το ασφαλιστικό.

Στο μπλόκο των Χανίων, στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, στα «Μεγάλα Χωράφια», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ανακοίνωσαν πως, σήμερα Παρασκευή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31, ο δρόμος θα κλείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, καλούν πολίτες και φορείς «να συστρατευθούν στον αγώνα τους». 

 Οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν στον μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ την Πέμπτη προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των καταστημάτων των Τραπεζών που υπάρχουν στην περιοχή, με γεωργικά μηχανήματα. Επίσης, συμμετείχαν στην τετράωρη κατάληψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Εξ άλλου, η "πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου" καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του Ηρακλείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στις 10 το πρωί στο Γιόφυρο Ηρακλείου.

Παράλληλα, οι αγρότες προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο και τον συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο στις 4 Φεβρουαρίου .

 

Πηγή βίντεο: seleo.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr