ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσόγονος: Προσχηματική η συζήτηση για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2016, 13:14 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2016, 13:28
Χρυσόγονος: Προσχηματική η συζήτηση για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν
Facebook Twitter Whatsapp
''Προσχηματική'' χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος τη συζήτηση περί αποβολής της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

''Προσχηματική'' χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος τη συζήτηση περί αποβολής της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο. 
 
«Δεν χρειάζεται να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν, προκειμένου να εγκλωβιστεί εδώ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, προερχομένων από την Τουρκία» δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος, τονίζοντας ότι  «όλα τα βόρεια σύνορά μας, από την Ηγουμενίτσα έως το Τριεθνές Βουλγαρίας-Τουρκίας-Ελλάδος, μπορούν να κλείσουν, χωρίς αυτό να έχει καμία σχέση με τη Συνθήκη Σένγκεν», εξηγώντας ότι τόσο η ΠΓΔΜ, όσο και η Αλβανία και η Βουλγαρία, μπορούν, χωρίς να έχουν κανένα νομικό πρόβλημα ή δέσμευση, να κλείσουν τα σύνορά τους. 

Προέβλεψε δε ότι «αν συμβεί αυτό, τότε de facto, ακόμη και αν θεωρητικά η Ελλάδα βρίσκεται στον χώρο Σένγκεν θα εγκλωβιστούν εδώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μέχρι να το καταλάβουν αυτοί που βρίσκονται στην Τουρκία και θέλουν να περάσουν ή αυτοί που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική». Ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στην πραγματικότητα δεν υπάρχει συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σημείωσε, επίσης:

Τα τελευταία 2-3 χρόνια, που έχουν ενταθεί οι ροές των ανθρώπων, αυτό το οποίο γίνεται στην πράξη είναι ότι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης επιδεικνύουν μία ανοχή, ότι τελικά δέχονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο έδαφός τους, χωρίς να επικαλούνται τις υπάρχουσες συμφωνίες. Γιατί οι υπάρχουσες συμφωνίες, αν επικαλεστούν και ζητήσουν να εφαρμοστούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου θα ήταν λεόντειες σε βάρος των χωρών του Νότου.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται η Ελλάδα για καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα, ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε: «Τα hot spots, για τα οποία γίνεται τόσος λόγος πράγματι καθυστέρησαν, γιατί η Ελλάδα έχει και οργανωτικά προβλήματα στη δημόσια διοίκηση, έχει και τα γνωστά οικονομικά προβλήματα». Επισήμανε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν τα hot spots είχαν ολοκληρωθεί, δε θα είχε λυθεί το πρόβλημα, καθώς ένας μεγάλος μέρος των ροών, ανθρώπων που δεν είναι πρόσφυγες, αλλά οικονομικοί μετανάστες και δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, θα εγκλωβίζονταν στην Ελλάδα.

«Αυτοί πού θα πάνε; Θα τους κρατήσει η Ελλάδα εδώ, με εφαρμογή κανονισμών του Δουβλίνου; Πώς θα τους συντηρήσουμε; Πού θα τους βάλουμε; Ούτε καν χώροι για να στεγαστούν δεν υπάρχουν. Αυτά τα hot spots υποτίθεται ότι θα είναι και χώροι διαμονής για όσους δεν πληρούν προϋποθέσεις για να ζητήσουν άσυλο» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr