ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνας πρέσβης στην Ιταλία: Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης

Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2016, 19:32 / Ανανεώθηκε 30 Ιανουαρίου 2016, 19:32
Έλληνας πρέσβης στην Ιταλία: Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης
Facebook Twitter Whatsapp
Άρθρο γνώμης του Έλληνα πρέσβη στην Ιταλία Θεμιστοκλή Δεμίρη φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Stampa, με αναφορά στην προσφυγική κρίση, στην στάση της Ιταλίας και της Ελλάδας, με τον πρέσβη να τονίζει ότι το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης.
 
 
Άρθρο γνώμης του Έλληνα πρέσβη στην Ιταλία Θεμιστοκλή Δεμίρη φιλοξενεί σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Stampa, με αναφορά στην προσφυγική κρίση, στην στάση της Ιταλίας και της Ελλάδας, με τον πρέσβη να τονίζει ότι το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά ο κύριος Δεμίρης στην παρέμβασή του τονίζει:

Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και όχι μόνον επειδή όπως συνέβη με την οικονομική κρίση βρήκε την Ευρωπαϊκή Ένωση απροετοίμαστη, αλλά κυρίως επειδή φέρνει στο προσκήνιο συμπεριφορές και νοοτροπίες πιο διαφορετικές από την ίδια την κρίση. Διαβρωτικές διότι υπονομεύουν θεμελιώδεις αρχές και γκρεμίζουν τις νέες κατακτήσεις που ορίζουν αυτό που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοιες συμπεριφορές που έρχονται συχνά από όσους, αναζητώντας έναν αποδιοπομπαίο τράγο, συχνά εμφανίζουν την Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος, αγνοώντας τις πραγματικές παραμέτρους της κρίσης, τις ίδιες τις ευρωπαϊκές συνθήκες και συμφωνίες, αλλά κυρίως τις δικές τους ευθύνες.

Αναφορικά με τη στάση της χώρας μας ο πρέσβης μας στην Ιταλία προσθέτει:

"Η Ελλάδα των τριών χιλιάδων νησιών και της μεγαλύτερης ακτογραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επί περισσότερο από ένα χρόνο δέχεται καθημερινά 2500 ταλαιπωρημένους ανθρώπους που στην συντριπτική πλειοψηφία τους αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς για να επιζήσουν. Και η Ελλάδα της κρίσης, του τεράστιου χρέους, της εξαετούς επιβληθείσας λιτότητας, της πρωτοφανούς ανεργίας κατάφερε μέχρι τώρα να διασώσει 108.000 ανθρώπους και να διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποδοχή τους αντιμετωπίζοντας με ανθρωπισμό, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια ένα φαινόμενο με διαστάσεις τέτοιες που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του".

Σε ότι αφορά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης στο άρθρο του στην La Stampa θέλησε να υπογραμμίσει:

"Πριν να απευθύνει, κανείς, αστήρικτες μομφές πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες. Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη 2 hot spot, ένα σε πλήρη και σε ικανοποιητική λειτουργία ενώ άλλα τρία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά εντός ενός μηνός. Αντιθέτως, από τις 64.000 μετακινήσεις προσφύγων από την Ελλάδα που προβλέπονται από το περίφημο πρόγραμμα εσωτερικής μετανάστευσης, μόλις 104 πραγματοποιήθηκαν. Ενώ η Ελλάδα έχει διαθέσει 25.000 κλίνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί των 16.000 υπεσχημένων έχει διαθέσει μόνον 900. Επίσης και παρά τις διαφορές αντιπαροχές προς την Άγκυρα η συμφωνία συνεργασίας ακόμη δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε- ενδεικτικά από τους 65.000 ανθρώπους που αφίχθησαν στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές έγιναν δεκτοί πίσω μόλις 123. Όσο για την υπεσχημένη ενίσχυση της Frontex με ανθρώπινο δυναμικό και πλοία για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές ακόμα καθυστερεί, το ίδιο και η στελέχωση της Rapid.

Σχετικά με κάποιες "φωνές" που θα ήθελαν την τροποποίηση και περιορισμό της συνθήκης του Σένγκεν με αποκλεισμό συγκεκριμένων χωρών, Ο Έλληνας πρέσβης στην Ιταλία καταλήγει:

Παραταύτα ορισμένοι από όσους δεν θέλουν να δεχτούν πρόσφυγες ούτε να διαθέσουν δυνάμεις στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ούτε και να συμβάλουν οικονομικά, ούτε και να να πιέσουν την Τουρκία, προτιμούν να κατηγορούν την Ελλάδα και να απειλούν με κλείσιμο συνόρων, ύψωση τυχών στα βόρεια σύνορά μας, αποκλεισμό από την Σένγκεν.

Ή προτείνουν την βίαιη επαναπροώθηση ανθρώπων ή την δημιουργία Στην Ελλάδα στρατοπέδων για τετρακόσιες χιλιάδες μετανάστες . Μομφές, απειλές και ιδέες αυτού του είδους δεν στρέφονται εναντίον της Ελλάδας και εναντίον χιλιάδων προσφύγων, στρέφονται κυρίως εναντίον της ίδιας της Ευρώπης. Στερούνται και νομικής και ηθικής βάσης.

Είναι επικίνδυνο να θυσιάζονται βασικές αρχές και κοινές κατακτήσεις δεκαετιών για προσωρινά πολιτικά οφέλη και βραχυπρόθεσμα κρατικά πλεονεκτήματα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιτρέπεται η εδραίωση μιας κουλτούρας που αρνείται την αλληλεγγύη και την κατανομή βαρών στοχεύοντας αποκλειστικά σε κοντόφθαλμα εθνικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν φωνές όπως η ιταλική, που θέτουν τα πράγματα στη σωστή διάσταση, διασώζοντας την τιμή της πολιτικής αλλά και της Ευρώπης.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr