current views are: 10

14 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση12:30

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα του Νίκου Γεωργίου στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα που στήθηκε στη μνήμη του φιλέλληνα-ποιητή Λόρδου Βύρωνα στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας Ιωαννίνων.

Δημοσίευση 12:30’

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα που στήθηκε στη μνήμη του φιλέλληνα-ποιητή Λόρδου Βύρωνα στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας Ιωαννίνων.

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λόρδου Βύρωνα που στήθηκε στη μνήμη του φιλέλληνα-ποιητή Λόρδου Βύρωνα στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας Ιωαννίνων.

Στην γεμάτη πλατεία, ενώπιων των τοπικών αρχών και του κοινού, ο δωρητής Μιχάλης Κατσουλίδης με τη βοήθεια της μικρής Γεωργίας Παπαγεωργίου που ήταν ντυμένη με τοπική φορεσιά, έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Νίκος Γεωργίου.

Η ιστορικός και κριτικός τέχνης Ίρις Κρητικού, σχολιάζει την δημιουργία του Λόρδου Βύρωνα, που πλέον κοσμεί την πλατεία της Ζίτσας, “Αποτυπώνοντας στο γλυπτό του Λόρδου Βύρωνα το ιδεώδες του Ρομαντικού ποιητή, ο Νίκος Γεωργίου θέτει το ζήτημα του ιδανικού ήρωα και ταυτόχρονα αιχμαλωτίζει την ιδέα του ελεύθερου πνεύματος που υπήρξε ο Βύρων. Ο Λόρδος Βύρων που ταυτίζεται ως τις μέρες μας με το πρότυπο του Δυτικού Πνεύματος, του ανοιχτού βλέμματος και της γενναίας καρδιάς, παραπέμποντας ταυτόχρονα σε έναν ιδανικό εραστή των τεχνών και του κάλλους, δεν μπορεί παρά να ενταχθεί απόλυτα στη διαχρονική κλασική θεματολογία του καλλιτέχνη”.

Η τοπική κοινότητα παρακολούθησε την τελετή των αποκαλυπτηρίων με ενθουσιασμό καθώς παρουσιάστηκε η εξαιρετική γλυπτική δημιουργία του Νίκου Γεωργίου προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, «Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το ζεύγος Έβελυν και Μιχάλη Κατσουλίδη που χρηματοδότησε με δωρεά προς την τοπική κοινότητα την κατασκευή της προτομής του Λόρδου Βύρωνα, από τον αξιόλογο γλύπτη Νικό Γεωργίου, που από σήμερα θα δεσπόζει και θα κοσμεί το χώρο αυτό».

Ο Νίκος Ι. Γεωργίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Η διαδικασία -χρονοβόρα και επίπονη, αποτελεί την επιτομή της δημιουργίας. Αγάλματα υπερβατικής κλίμακας, προτομές και εκκλησιαστικά έργα, είναι δημιουργήματα φτιαγμένα από την πολυετή εμπειρία και την καθοδήγηση που πήρε από τον βραβευμένο πορτρετίστα πατέρα του Ιωάννη Γεωργίου σε μικρή ηλικία. www.greek-sculptor.eu

*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: ΝΙΚΟΣ Ι. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΓΛΥΠΤΗΣ

Ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωγίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης αλλά και της ορθοδοξίας. Στο βιογραφικό του, προσθέτονται συνεχώς χειροποίητα δημιουργήματα υψηλής κλασσικής γλυπτικής, που στολίζουν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικές συλλογές, καθώς και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. αλλά και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σε νεαρή ηλικία, το 1976 ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής μαθητευόμενος από τον πατέρα του, Ιωάννη Γεωργίου. Ο βραβευμένος από το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας για την προσφορά του στην τέχνη, γλύπτης και πορτρετίστας, μύησε τον γιό του στην τέχνη του μαρμάρου, και τον δίδαξε τα μυστικά της παραδοσιακής γλυπτικής.

Από το 1980, μαθήτευσε στην Σχολή Καλών Τεχνών όπου και μελέτησε τον πλούσιο σε εκφραστικά μέσα κόσμο της γλυπτικής, δίπλα στον καταξιωμένο Δημήτρη Καλαμαρά, δάσκαλο και μέντορά του. Παράλληλα συνέχισε την μαθητεία του και στο οικογενειακό εργαστήριο στο Μετς.

Η εντατική του ενασχόληση με την γλυπτική και την μαρμαροτεχνία, του προσέφερε το 1983 βράβευση με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Από το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έγινε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το 1993 και για 9 χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκει μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έλαβε μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό κήπο υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο ‘’Υγεία’’, στην Τρίπολη κ.α.

Λάτρης της κλασσικής τέχνης, ακολούθησε πιστά τις μεθόδους της παραδοσιακής γλυπτικής επεκτείνοντας την τεχνική του στο μπρούτζο και σε άλλα υλικά.

Πρόσφατα έργα του:

Το καλοκαίρι του 2013 τοποθέτησε στο πάρκο Νέδοντα στην Καλαμάτα το ηρώο « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» προς τιμήν της απελευθέρωσης της πόλης στις 23-3-1821. Το έργο έτυχε θερμότατης υποδοχής από τις Αρχές και τους κατοίκους της πόλης.

Οκτώβριος 2014: Ηρώον «ΝΙΚΗ» στο Μαραθώνα στην αφετηρία του Μαραθώνιου δρόμου.


σχετικα αρθρα