ΕΛΛΑΔΑ

«Ξαφνικός θάνατος» για 10.000 συμβασιούχους

Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2017, 08:33 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2017, 08:33
«Ξαφνικός θάνατος» για 10.000 συμβασιούχους
Facebook Twitter Whatsapp

Ρέκβιεμ ..για περίπου 10.000 συμβασιούχους των δήμων αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο δεν κατάφεραν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της εργασίας τους, με αποτέλεσμα χθες να τους οδηγήσουν στην ανεργία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρέκβιεμ ..για περίπου 10.000 συμβασιούχους των δήμων αποφάσισε χθες η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο δεν κατάφεραν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της εργασίας τους, με αποτέλεσμα χθες να τους οδηγήσουν στην ανεργία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου" για άλλη μια φορά η λαϊκίστικη πολιτική της κυβέρνησης που νομοθετεί χωρίς να υπολογίσει το Σύνταγμα κατέληξε σε φιάσκο, μετατρέποντας όμως 10.000 ανθρώπους, σε μία στιγμή , από εργαζόμενους σε ανέργους. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την ανανέωση των συμβάσεών τους από τους Κατρούγκαλο- Βερναδάκη, καθώς είχαν ήδη εργαστεί για 24 μήνες, είναι πιο "ισχυρή" από τις κυβερνητικές τροπολογίες και εξαγγελίες.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε την απόλυση των συμβασιούχων υιοθετώντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης προκειμένου να καλυφθεί το εργασιακό κενό στους δήμους από την αποχώρηση των συμβασιούχων , εξήγγειλε την πρόσληψη νέων συμβασιούχων με δίμηνες συμβάσεις. 

Στο μεσοδιάστημα το υπουργείο Εσωτερικών θα συντάξει μέσω ΑΣΕΠ ανοιχτή προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη τουλάχιστον 2.500 μόνιμων εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της χώρας που θα καλύψουν το κενό των συμβασιούχων. Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των δεδουλευμένων ο κ. Σκουρλέτης για άλλη μία φορά με τις δηλώσεις του ζήτησε την επιείκεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου λέγοντας: "Είναι πάρα πολύ σοβαρό, και το αντιλαμβάνεστε , το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα. Σχετικά με τα δεδουλευμένα τους, εκτιμούμε ότι τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα κρίνουν την εισήγηση της Ολομέλειας δεν θα φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τους εργαζόμενους  απλήρωτους για δουλειά την οποία έχουν κάνει. Σε κάθε περίπτωση , η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πληρωθούν".

Για το θέμα των δεδουλευμένων θα συνεδριάσει εκ νέου το 1ο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είχε στείλει και την υπόθεση στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Ωστόσο, επιεδή  υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το κλιμάκιο να ακολουθήσει το σκεπτικό της Ολομέλειας που έχει κρίνει αντισυνταγματική και την καταβολή των δεδουλευμένων, απειλώντας μάλιστα και με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις όσους δημάρχους και υπαλλήλους προχωρήσουν σε αυτές, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση σχετικά με την καταβολή των μισθών. 

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι δεν έχουν φύγει ούτε στιγμή από την εργασία τους, αφενός περιμένοντας να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου , αφετέρου επαναπαυόμενοι στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί συνέχισης της εργασίας τους. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν από τη δουλειά τους και να περιμένουν το πότε και πως θα πληρωθούν, αφού πολλοί από αυτούς είναι απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου.