ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Ανοχύρωτα νησιά εν μέσω καλοκαιριού - Τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό

Δημοσίευση 22 Ιουνίου 2017, 19:18 / Ανανεώθηκε 23 Ιουνίου 2017, 09:23
Facebook Twitter Whatsapp

To κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση υγειονομικής θωράκισης των νησιών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

To κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση υγειονομικής θωράκισης των νησιών.

Η ομοσπονδία μέσω έρευνα της εστιάζει στην στην «υποστελέχωση» του ΕΚΑΒ στα νησιά, αναφέροντας, ότι κάποια δεν διαθέτουν ασθενοφόρο, ενώ άλλα διαθέτουν Τομείς ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να έχουν επαρκή κάλυψη από διασώστες, καθώς, όπως αναφέρεται, για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο χρειάζονται 11 διασώστες.

«Τις διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι, η Αστυνομία. Τα περιπολικά μετατρέπονται σε ασθενοφόρα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία σημειώνει, ότι τα νησιά είναι «υγειονομικά ανοχύρωτα» και ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας «χάνουν τη ζωή τους λόγω απουσίας του ΕΚΑΒ».

Αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας των διασωστών, τονίζοντας ότι τους «ξεζουμίζουν» προκειμένου να επιτευχθεί η 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου το καλοκαίρι.

«Δεν παίρνουν ρεπό, άδεια και κυρίως η κάλυψη γίνεται με εθελοντικές μετακινήσεις αδειούχων διασωστών» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Προσθέτει επίσης, ότι αγανακτισμένοι συγγενείς και συνοδοί ασθενών «επιτίθενται» σε γιατρούς και νοσηλευτές των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων των νησιών, καθώς εκεί χτυπάει το τηλέφωνο (166) όταν δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. «Το ξύλο το τρώνε οι γιατροί και νοσηλευτές των ΤΕΠ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ότι «η υγειονομική κατάσταση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των νησιών είναι τραγική, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, νοσηλευτών, της αδυναμίας που περιήλθαν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες και της αδυναμίας συντήρησης και ανανέωσης του εξοπλισμού και των υποδομών τους».

Τα όσα αναφέρει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ έρχεται να ενισχύσει η εικόνα των νησιών που παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε ότι αφορά την διακομιδή των ασθενών. Την ίδια ώρα , οι κάτοικοι και ο τοπικός μηχανισμός των νησιών νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, γεγονός που φαίνεται να μην συγκινεί ιδιαίτερα τους ιθύνοντες.

Τα νησιά εκπέμπουν SOS 

Ενώ επίσημα η χώρα έχει εισέλθει στην τουριστική περίοδο, νησιά όπως η Μύκονος προσλαμβάνουν διασώστες προκειμένου να μην μείνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα χωρίς ασθενοφόρα.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Σκιάθου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 το νησί του Σαρωνικού διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο με μόλις δυο οδηγούς, ενώ σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού τον οδηγό του οχήματος συνοδεύει ένας αγροτικός γιατρός ή σε άλλη περίπτωση ο οδηγός απορριμματοφόρου.

Η ανοργανωσιά ωστόσο στον πολύπαθο χώρο της υγείας δεν σταματούν εδώ. Ένας άνδρας στη Σαντορίνη, την περασμένη Κυριακή, ξεψύχησε περιμένοντας επί μια ώρα και 40 λεπτά το ασθενοφόρο, αφού είχε εμπλακεί σε τροχαίο. εν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν ο θάνατος του προήλθε από σύγκρουση με άλλο όχημα ή αν έχασε τον έλεγχο του δικύκλου στο οποίο επέβαινε.

Στο τόπο της τραγωδίας έφτασε η οικογένεια του άτυχου οδηγού, που έπαθε σοκ, με μια γυναίκα, που εκτιμάται ότι είναι η σύζυγος του, να λιποθυμά στο οδόστρωμα, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άνθρωπος που αρχικά επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ, ζητώντας βοήθεια για τον οδηγό που είχε χτυπήσει, του είπαν ότι το μοναδικό ασθενοφόρο που διαθέτει το νησί βρίσκεται σε ένα άλλο ατύχημα που εμπλέκεται ένας τουρίστας. Αργότερα όμως, στο σημείο του δυστυχήματος έφτασαν δύο ασθενοφόρα!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, το δεύτερο ασθενοφόρο του νησιού, που έφτασε πρόσφατα από τη Νάξο, παραμένει παροπλισμένο, εξαιτίας της έλλειψης διασωστών. Οι μόλις εννέα άνδρες του ΕΚΑΒ προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να καλύψουν τις τρεις βάρδιες του 24ώρου.