ΕΛΛΑΔΑ

Κρίσιμη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Αλ. Τσίπρα - Στη Βουλή η ρύθμιση για τους συμβασιούχους

της Ελευθερίας Σπυράκη - Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2017, 21:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2017, 00:58
Κρίσιμη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Αλ. Τσίπρα - Στη Βουλή η ρύθμιση για τους συμβασιούχους
Facebook Twitter Whatsapp

Την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως ότου βρεθεί μια δίκαιη λύση για τους 10.000 συμβασιούχους των Δήμων διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, εν όψει της τροπολογίας που θα φέρει αύριο στη Βουλή η κυβέρνηση. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έτοιμοι για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ, καθώς μετά τη σημερινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, διαφώνησαν με τη λύση που προωθείται από την κυβέρνηση για την επαναπρόσληψη ορισμένων συμβασιούχων. Η κατάσταση οδεύει προς τα άκρα, εν μέσω των σκουπιδιών που έχουν κατακλίσει τους δρόμους και υψηλών θερμοκρασιών. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται κρίσιμη η συνάντηση που θα έχουν οι συνδικαλιστές με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Τρίτη στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά την «άκαρπη» συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη η οποία έληξε μόλις σε πέντε λεπτά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Τράκας μιλώντας στο Newpost τόνισε ότι η πρόταση που κατέθεσαν σήμερα κάθε άλλο παρά αντισυνταγματική δεν ήταν.

«Αποδείξαμε ότι και αποφασισμένοι είμαστε και προτάσεις έχουμε να θέσουμε στο τραπέζι. Τις θέσεις μας τις έχουμε συζητήσει με νομικούς και δεν καταλαβαίνουμε από πού προκύπτει το αντισυνταγματικό» ανέφερε ο κ. Τράκας συμπληρώνοντας ότι περιμένουν στη φάση αυτή τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη κοινωνία, ωστόσο επισήμανε ότι η μάχη που δίνουν δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και τους πολίτες της χώρας «Αυτή την φορά δεν παλεύουμε μόνο για τους εργαζομένους των Δήμων, αλλά και για όλους τους Έλληνες που πλήρωσαν με αίμα το κόψιμο συντάξεων, μισθών, επιδομάτων αλλά  και τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα».

«Διεκδικούμε ουσιαστική λύση επί του θέματος και όχι λαϊκισμούς» πρόσθεσε ο κ. Νίκος Τράκας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ σχολίασε επίσης και τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη , χαρακτηρίζοντάς τον ως σύμμαχο της κυβέρνησης « Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον ξεχνά όταν ανέβαινε στα απορριμματοφόρα και δήλωνε την στήριξη του στους  εργαζομένους.

Στο Μαξίμου την Τρίτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πρόκειται να περάσει την Τρίτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ μετά από αίτημα της για κατ'  ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού: Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ - ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.  

Στο μεταξύ κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ βαθμού.

Η τροπολογία με τίτλο «Επανακαθορισμός του πλαισίου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας των Ο.Τ.Α α΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών» εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις, με την τροπολογία προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ α' βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν να υποβάλλουν προς έγκριση στην οικεία αποκεντρωμένη διοίκηση και μέχρι τις 31-7-2017 τις σχετικές αποφάσεις τροποποιήσεις των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας τους ύστερα από εκτίμηση των οργανικών αναγκών αυτών σε κάθε είδος ανταποδοτικές υπηρεσίες σχετικές με την καθαριότητα. 

Ακόμη, σε περίπτωση σύστασης νέων οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες Καθαριότητας απαιτείται να έχει προηγηθεί βεβαίωση της οικονομικής επιτροπής ότι η ετήσια δαπάνη του βασικού μισθού του καταληκτικού κλιμακίου των προτεινόμενων θέσεων καλύπτεται από τις εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις σχετικά με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας κατά παρέκκλιση του σχετικού νόμου.

Επιπλέον, καθορίζεται η βαθμολόγηση της εμπειρίας του Τακτικού προσωπικού που προσλαμβάνεται σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία και προσαυξάνονται κατά πέντε έτη τα σχετικά όρια ηλικίας διορισμού για τις εν λόγω προσλήψεις.

Οι οικείοι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών μπορούν μέχρι την ημερομηνία κατάρτισης των προσωρινών πινάκων διοριστέων είτε στις συνιστώμενες οργανικές θέσεις είτε σε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πάντως όχι πέραν της 31-3-2018 Να απασχολούν στις αντίστοιχες θέσεις το προσωπικό που παρείχε ήδη τις σχετικές υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι τις 7-6-2017. Η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας δεν επιφέρει μεταβολές στο χαρακτήρα της σχέσης εργασίας βάσει της οποίας προσελήφθησαν οι απασχολούμενοι στις εν λόγω θέσεις

Διαβάστε την Τροπολογία

Τι λέει η ΚΕΔΕ

Η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, συμφωνεί με τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και τα χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στην πρόταση του υπουργείου, όπως, επίσης, και με την παράταση των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων για άλλους οκτώ μήνες.

Για τους διαγωνισμούς πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ζητεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να έχουν αυξημένη μοριοδότηση επειδή είχαν προσληφθεί με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και έχουν ξεπεράσει το 24μηνο.

Μάλιστα κατά την συνάντησή τους με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη είχαν αρκετά κοινά σημεία αναφοράς. Αμέσως μετά την συνάντηση μαζί τους ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «κοινή οπτική» στα πράγματα κάτι που όπως εκτίμησε αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τους τόνους με τα σκουπίδια στους δρόμους

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε το πρόβλημα των σκουπιδιών που στοιβάζονται στην Αθήνα. 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τη συσσώρευση των απορριμμάτων.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Γκύζης.