ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια - ΝΔ: Επιβεβαιώθηκε ότι η περιοχή είναι άβατο

Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2017, 19:53 / Ανανεώθηκε 28 Ιουνίου 2017, 21:43
Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια - ΝΔ: Επιβεβαιώθηκε ότι η περιοχή είναι άβατο
Facebook Twitter Whatsapp

«Μπλόκο» και σε συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στο Κολωνάκι 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απαγόρευσε τελικά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση της ΠΟAΣΥ στα Εξάρχεια. Παρότι στην ανακοίνωση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής δεν γίνεται ονομαστικά λόγος για την συγκεκριμένη εκδήλωση, τονίζεται πως απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις από τις 6 το πρωί έως τις 12:00 το βράδυ, στην περιοχή και πέριξ των Εξαρχείων για «λόγους ασφαλείας».

Η απαγόρευση ισχύει επίσης και για ορισμένους δρόμους στο Κολωνάκι, όπου είχαν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση η αντιεξουσιαστές, ως απάντηση στην εκδήλωση των αστυνομικών.  Η εκδήλωση των αντιεξουσιαστών ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00 στην πλατεία και είχε θέμα «την αστυνομική βία και την κρατική καταστολή».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Ανακοινώνεται ότι, με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα έως την 24:00 ώρα της Πέμπτης 29-06-2017, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας & Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), αριστερά Πατησίων (28ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των δυο ρευμάτων κυκλοφορίας αυτής), αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Κάνιγγος, αριστερά Βερανζέρου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Κανάρη, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (όλη η επιφάνεια της Πλατείας και τα εφαπτόμενα πεζοδρόμια αυτής), συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ, αριστερά Μαρασλή, δεξιά Σουηδίας, αριστερά Αναπήρων Πολέμου, δεξιά Μ. Μερκούρη, αριστερά Κόνιαρη, αριστερά Λ. Αλεξάνδρας έως τη συμβολή της με την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ ανέφερε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως εάν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., τότε η Ομοσπονδία θα πειθαρχήσει. «Σε περίπτωση πάντως, που υπάρξει απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης, εμείς θα υπακούσουμε, αφού έχουμε δώσει όρκο να τηρούμε τους νόμους» είπε συγκεκριμένα ο κ. Γρηγόρης Γερακαράκος.

Πολιτική σύγκρουση 

Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της Κυβέρνησης».

«Η σημερινή απόφαση απαγόρευσης της αυριανής συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ αποτελεί επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της Κυβέρνησης και στον τομέα της ασφάλειας.  Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και συνεχίζει:

«Η απόφαση είναι πρόκληση για την δημοκρατική ελληνική κοινωνία. Για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος και ασφαλής. Παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με σαφήνεια. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους».

«Επισήμανε, όμως, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματος τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης. Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί.  Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...», καταλήγει η ΝΔ. 

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κρυφτεί, αλλά πλέον δεν μπορεί. Υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή «ανταρτοπολέμου» προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη. Οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό. Η χώρα θα προχωρήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν» απάντησε στην αξιωματική αντιπολίτευση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Απάντηση έδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια. Σήμερα, και λίγα μόλις λεπτά μετά την απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για την απαγόρευση της συγκέντρωσης, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ επιβεβαιώνει ποιος ήταν ο εμπνευστής και διοργανωτής της προβοκάτσιας».

«Αυτό το ξέραμε και δεν μας εκπλήσσει. Όμως, το να μιλά για αυταρχισμό η πολιτική δύναμη που είχε διαλύσει βιαίως δεκάδες ειρηνικές συγκεντρώσεις πολιτών, είχε χρησιμοποιήσει άσκοπα τόνους χημικών και λειτουργεί ως πλυντήριο της Χρυσής Αυγής, ξεπερνάει ακόμη και το δικό της όριο αυτοεξευτελισμού. Για να  μη μιλήσουμε για την παραπομπή  σε «άλλες εποχές»,   όταν αυτή γίνεται από το κόμμα των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη. Η δημιουργία κλίματος τεχνητής έντασης, ο καιροσκοπισμός και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ξεγελάνε κανέναν» σημειώνει η ΣΥΡΙΖΑ. 

«Ο κ. Τόσκας μέσα στην απελπισία του προκαλεί την κοινή λογική. Η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται τόση ανικανότητα. Ας βρει την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί», ανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία.