ΕΛΛΑΔΑ

Γκετοποίηση και έξαρση εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας - Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2017, 10:18 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 10:18
Γκετοποίηση και έξαρση εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας - Κραυγή απόγνωσης των κατοίκων
Facebook Twitter Whatsapp

Για έξαρση της εγκληματικότητας και επαπειλούμενη γκέτοποιηση του κέντρου της Αθήνας, μετά από 3 χρόνια ομαλότητας, κάνουν λόγο με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Δημόσιας τάξης κάτοικοι και έμποροι της περιοχής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για έξαρση της εγκληματικότητας και επαπειλούμενη γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας, μετά από τρία χρόνια ομαλότητας, κάνουν λόγο με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Δημόσιας τάξης κάτοικοι και έμποροι της περιοχής. Τα μέλη της ΚΙΠΟΚΑ, ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και τονίζουν τις "κόκκινες" ζώνες της παραβατικότητας.

Όπως τονίζουν "η παραβατικότητα και η χαμηλή εγκληματικότητα, μετά από μια ύφεση και βελτίωση τα προηγούμενα 3 χρόνια , παρουσιάζουν εκ νέου έξαρση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται και να επιδεινώνεται η καθημερινότητα, γεγονός που τελικά οδηγεί στην εμπορική και κοινωνική ερημοποίηση του κέντρου της Αθήνας".

Τα μέλη της ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ, επισημαίνουν τις "κόκκινες περιοχές" του εγκλήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Ομόνοια

Παρά την σημαντική βελτίωση της εικόνας της πλατείας κατά το διάστημα 2013-2015, γεγονός που έφερε εκ νέου «ζωή» , επιχειρήσεις και επισκέπτες στην Ομόνοια, τους τελευταίους 6-8 μήνες η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη, πεζές περιπολίες, πέραν αυτών των πρωινών ωρών, δεν υπάρχουν και μάλιστα το αρμόδιο ΑΤ και τμήμα ασφαλείας της Ομόνοιας δηλώνουν την στελεχιακή αδυναμία τους και γενικότερα, αδυναμία αστυνόμευσης .

Πρόσφατα μάλιστα η πλατεία Ομονοίας έγινε πεδίο για την βίαιη επίλυση των διαφορών τους μεταξύ ομάδων διαφορετικών εθνικοτήτων , οι οποίες διεκδικούν , η κάθε μία για λογαριασμό της , τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων έκνομων δραστηριοτήτων . Η πλέον πρόσφατη απώλεια αυτού του πολέμου εγκληματικών ομάδων, είναι η δολοφονία ενός Αφγανού μετανάστη, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη. Αυτή η κατάσταση αναπόφευκτα επηρεάζει και την δική μας καθημερινότητα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε στο μέσο της διαμάχης των διαφόρων φατριών.

Πλατεία Λαυρίου- Οδός 3ης Σεπτεμβρίου

Η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στον παλιό σταθμό πρώτων βοηθειών οδηγεί σε συγκέντρωση ουσιοεξαρτημένων ατόμων . Αντί να υλοποιείται μια σταθερή και μακροχρόνια πολιτική για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος, αναλίσκονται και περιορίζονται σε μικρο-παρεμβάσεις, οι οποίες ακόμη και εάν τελικά καταφέρουν να υλοποιηθούν, κανένα αποτέλεσμα δεν παράγουν για το μακρό-πρόβλημα. Συγχρόνως όμως, πολύτιμος χρόνος, πολύτιμες δυνάμεις, πόροι και προσπάθειες αναλώνονται κυριολεκτικά «στον αέρα».

Ζήνωνος , Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και Κεραμεικού

Μια περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γειτονιά υποδοχής και διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περιβάλλον που διευκολύνει την παραβατικότητα και χαμηλή εγκληματικότητα και που τελικά οδηγεί στην απομάκρυνση από την περιοχή των εναπομεινάντων κατοίκων και επαγγελματιών.

Εμπόριο ναρκωτικών, χρήση ουσιών σε κοινή θέα , κλοπές , ακόμη και αυθαίρετο υπαίθριο παζάρι κάθε Κυριακή στην γωνία των οδών Ζήνωνος , Κεραμεικού και Νικηφόρου με την ανοχή των δημοτικών και αστυνομικών αρχών. Στην γωνία των οδών Κεραμεικού και Δεληγιώργη , λειτουργεί κάθε μεσημέρι μετά τα 14.00 «υπαίθριο παζάρι διάθεσης ναρκωτικών» χωρίς να ενοχλούνται ποτέ από οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία. Η όλη περιοχή υποφωτίζεται με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται , έμμεσα , η παραβατικότητα.

Οδοί Σοφοκλέους , Μενάνδρου

Εκατοντάδες καταστήματα λειτουργούν κυρίως από αλλοδαπούς χωρίς κανένα έλεγχο , υγειονομικό , εργασιακό ή ακόμη και φορολογικό, με αποτέλεσμα πλην των λοιπών εγγενών προβλημάτων να έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά μια εμπορευματική περιοχή «ελεύθερου και ανεξέλεγκτου εμπορίου» .

Πλατεία Βάθης, οδοί Μάρνης , Σολωμού , ΕΑΜ

Η λειτουργία και υπερσυγκέντρωση στην περιοχή πολλών δομών εξυπηρέτησης των ουσιοεξαρτημένων ανθρώπων ( ΟΚΑΝΑ , ΚΕΘΕΑ κλπ) επιβαρύνει υπέρμετρα και σε βάρος ημών των κατοίκων την καθημερινότητα μας. Η επιτυχημένη στρατηγική αποκέντρωσης των δομών αυτών και μεταφορά των στα περιφερειακά νοσοκομεία , έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα η παράλληλη παραβατική δραστηριότητα να «φουντώνει» , υποβαθμίζοντας την ζωή μας αναγκάζοντας μας να ζούμε διαρκώς σε καθεστώς φόβου . Οι διαρρήξεις αυτοκινήτων είναι πλέον τόσο συχνές και μαζικές που πλέον δεν καταγράφονται από τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα.