ΕΛΛΑΔΑ

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος – «Πύρωσε» το λεκανοπέδιο

της Ελευθερίας Σπυράκη - Δημοσίευση 29 Ιουνίου 2017, 23:58 / Ανανεώθηκε 29 Ιουνίου 2017, 23:58
Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος – «Πύρωσε» το λεκανοπέδιο
Facebook Twitter Whatsapp

Τους 45 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με υπομονή και πολλά μπουκαλάκια νερό πρέπει να εφοδιαστούν οι κάτοικοι της χώρας για το επόμενο τριήμερο αφού οι θερμοκρασία θα πάρει την ανιούσα φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Το «καυτό» κύμα καύσωνα που έκανε την εμφάνιση του σήμερα πρόκειται να  διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής Κυριακή όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στο Νewpost.gr.

Όπως ο ίδιος σημειώνει το έντονο κύμα ζέστης που πλήττει την χώρα τις τελευταίες ημέρες έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του τις θερμές αέριες μάζες από τη Λιβύη και την Τυνησία ενώ ιδιαίτερα «δύσκολες» αναμένονται οι νύχτες καθώς η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει σημαντική μεταβολή σε σχέση με εκείνη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Οι θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή σε πολλές περιοχές θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς φτάνοντας η μέγιστη τιμή τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στα πεδινά και κλειστά από θάλασσα τμήματα της χώρας η θερμοκρασία θα προσεγγίζει τους 43 -44 βαθμούς, ενώ σε ότι αφορά τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές θα παρουσιάζουν 5-6 βαθμούς χαμηλότερες τιμές.»

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν έως και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

Η ζέστη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή το βράδυ όπου θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας πρώτα στα βόρεια και δυτικά και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα.

Οδηγίες για τον καύσωνα από το Υπουργείο Υγείας

Λίστα με χρήσιμες οδηγίες ενόψει του καύσωνα εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να δοθεί στην προφύλαξη βρεφών, ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνια νοσήματα.

Οδηγίες προς τους πολίτες, και κυρίως προς τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, ενόψει του επικείμενου καύσωνα.

Το Υπουργείο συνιστά ιδιαίτερη προσοχή για:

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, κ.λ.π.

Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων), τα οποία  θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Παράλληλα, συμβουλεύει:

Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.)

Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με  υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.

Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).

Συνιστάται επίσης η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες κατά προτίμηση οροφής.

Σε ό,τι αφορά τα βρέφη και τα παιδιά συνιστά να ντύνονται  όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά, δε, για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα ( μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ. λ. π.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται, όπως υπογραμμίζεται από το Υπουργεί, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε περίπτωση, λοιπόν, υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, θα πρέπει:

Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε περίπτωση υπέρβασης ορίων από αιωρούμενα σωματίδια (Α.Σ.10), ανάλογα με τις συγκεντρώσεις τους, αναρτώνται συστάσεις προς το κοινό στον ιστότοπο του Υπουργείου: http://www.moh.gov.gr/articles/news/3005-systaseis-gia-thn-atmosfairikh-rypansh.

Κλιματιζόμενοι χώροι 

Ενόψει του επικείμενου καύσωνα η Περιφέρεια Αττικής γνωστοποιεί στους πολίτες ότι στην ιστοσελίδα της μπορούν να αναζητήσουν τους κλιματιζόμενους ανά δήμο και Περιφερειακή Ενότητα χώρους.

Σχετικές πληροφορίες μπορούν επίσης να λαμβάνουν και από τον αριθμό 1539.

Ο δήμος Αθηναίων από αύριο Τετάρτη διαθέτει εννέα κλιματιζόμενες αίθουσες.

Πιο συγκεκριμένα, ανοιχτές για τους κατοίκους της πόλης και ιδιαιτέρως για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα παραμείνουν εννέα κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων, που θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Οι αίθουσες αυτές είναι οι εξής:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946
2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044
3. Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403
4. Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου: Πρατίνου 12, τηλ. 2107242160
5. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξονέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398
6. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. 2105140877
7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334
8. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
9. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ.210 6459890

Για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο δήμος Αθηναίων ζητεί από τους πολίτες να απευθύνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1595.