ΕΛΛΑΔΑ

Στα ύψη η ένταση στο Αιγαίο: Άναψε «φωτιές» το συμβάν με το τουρκικό πλοίο και το σκάφος του Λιμενικού

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2017, 08:52 / Ανανεώθηκε 4 Ιουλίου 2017, 08:52
Στα ύψη η ένταση στο Αιγαίο: Άναψε «φωτιές» το συμβάν με το τουρκικό πλοίο και το σκάφος του Λιμενικού
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζει η Άγκυρα το παιχνίδι εντυπώσεων στο Αιγαίο, με την ένταση να ανεβαίνει επικίνδυνα, ύστερα από το περιστατικό με την προειδοποιητική βολή από σκάφος του Λιμενικού κατά τουρκικού πλοίου που υπήρχαν υπόνοιες ότι μετέφερε ναρκωτικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζει η Άγκυρα το παιχνίδι εντυπώσεων στο Αιγαίο, ύστερα από το περιστατικό με την προειδοποιητική βολή από σκάφος του Λιμενικού κατά τουρκικού πλοίου που υπήρχαν υπόνοιες ότι μετέφερε ναρκωτικά.

Το «θερμόμετρο» στο Νότιο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο», καθώς το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού έκανε λόγο για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές στο τουρκικό φορτηγό πλοίο.

Ο καπετάνιος είχε αρνηθεί τη διενέργεια ελέγχου για μεταφορά ναρκωτικών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η πληροφορία για τα ναρκωτικά ήταν βάσιμη και προερχόταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες δίωξης.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας, πάντως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του επίσημου τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέρουν ότι δεν σημειώθηκε κινητικότητα στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Όπως μετέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα τουρκικά ΜΜΕ τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό κατέπλευσαν στο Νότιο Αιγαίο, στην περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο και συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας, ενώ δημοσιοποίησαν και σχετικό βίντεο.

Προκαλεί και απειλεί η Άγκυρα

Η Άγκυρα ωστόσο, μετέφερε την ένταση και σε διπλωματικό επίπεδο, αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές, χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των Ελλήνων λιμενικών.  

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε:

«Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό». 

Την απάντηση ότι το πλοίο με τουρκική σημαία που σε απόπειρα ελέγχου δέχτηκε βολές από τις Λιμενικές Αρχές της Ρόδου, ήταν ύποπτο για πιθανή μεταφορά ναρκωτικών, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά μετά την ολοκλήρωση χθες των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Το χρονικό

Σύμφωνα με πηγές από το Λιμενικό Σώμα, το μεσημέρι, όταν και ενημερώθηκε το ΛΣ, το πλοίο ACT έπλεε 3,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ενημερώθηκε πως το σκάφος μετέφερε ναρκωτικά. Αμέσως ζητήθηκε από τον καπετάνιο να οδηγήσει το πλοίο σε στεριά ώστε να διεξαχθεί έλεγχος, ενώ αυτό έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο τούρκος πλοίαρχος δεν υπάκουσε στις εντολές, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιχείρησε να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη και σύμφωνα με πληροφορίες οι άνδρες του Λιμενικού πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό. 

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου  μετέφερε ναρκωτικές ουσίες.  Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή,  σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο“ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων» αναφέρει στην επίσημη ενημέρωσή του το Λιμενικό για το συμβάν και προσθέτει: «Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.  Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές».

Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ωστόσο πως η ελληνική πλευρά έβαλλε κατά του σκάφους με 16 σφαίρες, ενώ αναφέρουν πως το περιστατικό έλαβε χώρα εντός διεθνών χωρικών υδάτων, όταν το φορτηγό έπλεε κατευθυνόμενο στον κόλπο της Νικομήδειας (Izmit). Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο καπετάνιος του φορτηγού αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές εντολές και ενημέρωσε τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων. 

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή απώλειες, ενώ το ACT συνέχισε την πορεία του. «Είπαμε πως δεν θα το κάνουμε. Μας απάντησαν πως θα πυροβολήσουν εάν δεν σταματήσουμε. Και αυτό έκαναν. Τώρα υπάρχουν 16 τρύπες στο σκάφος», ανέφερε ο καπετάνιος του τουρκικού πλοίου σε συνομιλία που είχε με το CNN Turk.