ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Μάζης: Οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας το επεισόδιο ανοιχτά της Ρόδου

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2017, 12:04 / Ανανεώθηκε 4 Ιουλίου 2017, 12:04
Γ. Μάζης: Οργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας το επεισόδιο ανοιχτά της Ρόδου
Facebook Twitter Whatsapp

''Oργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας η οποία όμως δεν έτυχε της υποστηρίξεως των ΗΠΑ'' χαρακτήρισε το χθεσινό επεισόδιο στα ανοιχτά της Ρόδου με το τούρκικο εμπορικό πλοίο ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον Realfm.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

''Oργανωμένη προβοκάτσια της Τουρκίας η οποία όμως δεν έτυχε της υποστηρίξεως των ΗΠΑ'' χαρακτήρισε το χθεσινό επεισόδιο στα ανοιχτά της Ρόδου με το τούρκικο εμπορικό πλοίο ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, μιλώντας στον Realfm.

Οι λόγοι, όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι τρεις. Ο πρώτος αφορά την κυπριακή ΑΟΖ: "στις 13 Ιουλίου αρχίζει επισήμως η γεώτρηση στο οικόπεδο 11, στην ΑΟΖ της Κύπρου", τόνισε ο καθηγητής, ο δεύτερος λόγος είναι το κυπριακό όπου, σύμφωνα με τον κ. Μάζη: "η Γενεύη δεν τους βγαίνει καλά. Έχουν στριμωχτεί πολύ άσχημα και βλέπουμε ότι ο βρετανικός παράγων προσπαθεί αφενός μεν να διατηρήσει τα συμφέροντα τα δικά του, αφετέρου δε να δείξει ότι αποστασιοποιείται και δεν λαμβάνει θέση, δηλώνει ότι το καθεστώς των εγγυήσεων, δεν αποτελεί καθεστώς για μία χώρα του 21ου αιώνα".

Τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Μάζη, είναι το Συριακό "εις το οποίο οι Τούρκοι σχεδιάζουν μεγάλη επίθεση σε επαρχία γιατί θέλουν να αναχαιτίσουν την κουρδική εδαφική ένωση στην περιοχή της Βόρειας Συρίας στα συροτουρκικά σύνορα και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν θα είναι αποδεκτό από την αμερικανική διοίκηση, η οποία έχει δηλώσει ευθέως και εμφανώς τα αισθήματά της υπέρ της κουρδικής αντιστάσεως", όπως τόνισε ο καθηγητής.

Στο ερώτημα εάν θα επιχειρήσουν εκ νέου οι Τούρκοι να προκαλέσουν παρόμοιο επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Μάζης ήταν κατηγορηματικός: "Έχω την αίσθηση και το λέω με μεγάλη ικανοποίηση, ότι οι ελληνικές Αρχές, το ελληνικό κράτος, η ελληνική ακτοφυλακή απάντησε όπως θα έπρεπε να απαντήσει εδώ και πολύ καιρό. Αυτό εξέπληξε την τουρκική πλευρά η οποία έβγαλε μία τελείως χλιαρή ανακοίνωση" και πρόσθεσε:

"Αν δεχθούμε ότι οι στρατηγικές παράμετροι παραμένουν σταθερές και θα οξύνονται, πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν, ναι. Αλλά αυτήν τη φορά θα προσπαθήσουν να το ξανακάνουν με καλύτερη συνεννόηση. Αν δεν την έχουν την καλύτερη συνεννόηση τότε φοβάμαι ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, αν προσπαθήσουν να το κάνουν".