ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΠΑ χωρίς αντίκρισμα: Πάνω από 40.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών φέτος

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2017, 20:52 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2017, 22:44
Facebook Twitter Whatsapp

Τα ρίχνει στα… ΜΜΕ η κυβέρνηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με... κομμένα φτερά έχουν απομείνει χιλιάδες οικογένειες που ευελπιστούσαν φέτος τα παιδιά τους να εξασφαλίσουν μια θέση στους παιδικούς σταθμούς, δήμοσιους και ιδιωτικούς σε όλη την χώρα, καθώς, παρά τα όσα είχαν προαναγγελθεί τους προηγούμενους μήνες, πάνω από 40.000 παιδιά έμειναν εκτός των δωρεάν παροχών που προσφέρει το ΕΣΠΑ.

Οι αριθμοί των αιτήσεων, ειδικά φέτος... ζαλίζουν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν τους περίμεναν ούτε οι αρχές: τις 147.000 έφτασαν τα ηλεκτρονικά αιτήματα στην ιστοσελίδα της eetaa.gr., από τα οποία τα 132.000 ήταν έγκυρα και τελικά δόθηκαν 92.230 voucher, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 40.000 παιδιά δεν έγιναν δεκτά, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές. 

Σύμφωνα με τον κ. Θ. Γκοτσόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, η οποία χειρίζεται το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς,  ''το ζήτημα είναι πιο δύσκολο απ' ό,τι φαίνεται αλλά πρακτικά εξηγείται καθώς οι διαθέσιμες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μένουν εκτός. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς Δήμους ανά την χώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παιδικοί σταθμοί, άρα ενώ θεωρητικά οι γονείς πληρούν τις προϋποθέσεις πολλά παιδιά μένουν εκτός''. 

Βέβαια, ειδικά στην Αττική το πρόβλημα είναι άλλο: Ενώ υπάρχουν θέσεις, έστω και σε παιδικούς σταθμούς σε όμορους Δήμους, υπάρχουν πολλοί που έχουν μείνει εκτός συστήματος επειδή έχουν φορολογική δήλωση 20.000 και όχι... 13.000 που είναι ο μέσος όρος εισοδήματος, το οποίο πρέπει να έχει κάποιος για να μπορεί να πάρει το πολυπόθητο voucher. 

Όπως τονίζει ο κ. Γκοτσόπουλος στο newpost.gr ''στο ό,τι δεν υπάρχουν θέσεις ευθύνονται και κατά μεγάλο βαθμό οι Δήμοι, καθώς ενώ χρόνια επισημαίνουμε ότι οι δομές, ειδικά σε περιοχές όπως π.χ. στην Πάτρα ή στο Ηράκλειο, δεν επαρκούν, δεν διαθέτουν κάποια χρήματα από τον προϋπολογισμό τους για να φτιάξουν καινούριους''.

Σύμφωνα, πάντως, με τον διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ, φως για περισσότερη χρηματοδότηση δεν φαίνεται να υπάρχει στο τούνελ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί η διανομή των 205 εκατ. ευρώ που ήταν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για την πρώτη κατανομή. Σε αυτό που μπορούν πλέον να ελπίζουν οι γονείς είναι η δεύτερη κατανομή, η οποία θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου- και γίνεται κάθε χρόνια- κατά την οποία οι γονείς που δεν έχουν βρει θέση δίνουν τη θέση τους στους επιλαχόντες που έχουν βρει, καθώς μπορούν να πάνε το παιδί τους είτε σε όμορο Δήμο είτε σε Ιδιωτικό σταθμό με μια επιβάρυνση. Αυτή η δεύτερη κατανομή μάλιστα, πέρυσι, είχε δώσει θέσεις σε 9.000 παιδιά και αναμένεται τόσες, ίσως και περισσότερες να δώσει και φέτος.

Προβλήματα και για όσους έχουν voucher με το... Face control στους ιδιωτικούς

Την ίδια στιγμή, σαν να μην έφτανε το ό,τι πολλά παιδιά έμειαν εκτός, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν πολλοί γονείς που είχαν voucher: Την ''προκράτηση'' θέσεων σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, πολύ πριν οριστικοποιηθούν οι πίνακες των ωφελούμενων.

Η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική και πρακτική ιδιοκτητών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, οι οποίοι εφαρμόζοντας ένα ιδιότυπο face control, απορρίπτουν αιτήσεις γονέων για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, με το επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί εδώ και εβδομάδες.

Όπως τονίζει: απορίας άξιον είναι πώς είναι δυνατόν να έχουν καλυφθεί οι θέσεις όταν μόλις χτες αργά το βράδυ ανακοινώθηκαν οι λίστες των δικαιούχων.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή εκατοντάδων οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους, με τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ να αποτελεί για κείνους μοναδική σανίδα σωτηρίας.

Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα της κρίσης, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της κατάρρευσης μισθών και συλλογικών συμβάσεων, οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών να κρατούν «reserve» θέσεις για γονείς που μέχρι πριν λίγες ώρες δεν είχαν κάποιο αποδεικτικό στα χέρια τους ότι ήταν δικαιούχοι.

Η ΓΣΕΕ απαιτεί την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης από το Αρμόδιο Υπουργείο αλλά και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α) που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ.

Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες και οι πληροφορίες που θέλουν η επιλογή να γίνεται με κριτήριο το επιπρόσθετο του ΕΣΠΑ ποσό, που κάποιοι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν «μαύρα».

Για τη Συνομοσπονδία αποτελεί μείζον ζήτημα εάν διαπιστωθεί ότι δίνονται ανέλεγκτα τα χρήματα του ΕΣΠΑ και για τη διερεύνηση του ζητήματος θα απευθυνθεί και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Κυβέρνηση: Φταίνε τα… ΜΜΕ

Πάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση τα ρίχνει για ακόμη μια φορά στα ΜΜΕ. Όπως αναφέρει, «ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικές δυνάμεις με επιλεκτική μνήμη, που δεν 'είδαν' ότι»:

  • Περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις
  • Προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019 – 2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά
  • Δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από εθνικούς πόρους
  • Το συνολικό πρόγραμμα απορροφά 10 εκατ. ευρώ  περισσότερα σε σχέση με το 2016.

Η αλματώδης αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος από το 2015 και μετά είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Χάρη σ’ αυτό το γεγονός, η κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, ειδικότερα από τις φτωχότερες οικογένειες μέχρι που πληρώθηκαν όλες οι θέσεις.

Πηγή βίντεο: Thebest.gr