ΕΛΛΑΔΑ

Στροφή 180 μοιρών στη δίκη της ΧΑ: Οι «τραμπουκισμοί» των Χρυσαυγιτών στον Μελιγαλά έγιναν «αναμπουμπούλα»

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2017, 17:10 / Ανανεώθηκε 6 Ιουλίου 2017, 17:45
Στροφή 180 μοιρών στη δίκη της ΧΑ: Οι «τραμπουκισμοί» των Χρυσαυγιτών στον Μελιγαλά έγιναν «αναμπουμπούλα»
Facebook Twitter Whatsapp

Στροφή 180 μοιρών έκανε στην κατάθεσή του ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής και αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στον Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στροφή 180 μοιρών έκανε στην κατάθεσή του ο πρώην δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής και αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στον Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ενώ στην αρχή έκανε λόγο για βιαιοπραγίες και τραμπουκισμούς, στη σημερινή του κατάθεση, υποστήριξε πως τελικά έγινε μόνο μία… αναμπουμπούλα. Όχι μόνο όμως υποβάθμισε τους αρχικούς του ισχυρισμούς, μίλησε και με τα… καλύτερα λόγια για τους χρυσαυγίτες, προκαλώντας την έκπληξη του δικαστηρίου.

Συναισθηματική… φόρτιση

Παρά τις πολλές επισημάνσεις από έδρας, ότι ο πρώην δήμαρχος είναι σε πλήρη διάσταση με την ανακριτική του κατάθεση, αλλά και με συνεντεύξεις που είχε δώσει τότε, ο κ. Μπάμης εμφάνισε τους παλιούς του ισχυρισμούς ως υπερβολικούς, λόγω της «συναισθηματικής φόρτισης» που είχε τότε.

Σήμερα, ο μάρτυρας υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο και κανένας προπηλακισμός στην εκδήλωση στον Μελιγαλά και πως το, κατά την πρώτη του εκτίμηση «άγημα» των χρυσαυγιτών, εντέλει ήταν μία δική του παρανόηση. «Δεν περπατούσαν να κάνουν παρέλαση. Ήταν συγκεντρωμένοι, ομοιόμορφα ντυμένοι, σε ένα μέρος. Ήταν τόσοι οι συγγενείς των θυμάτων, που δεν μπορούσες να διακρίνεις...» είπε χαρακτηριστικά, όταν ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα τι εννοούσε στην κατάθεσή του όταν έκανε λόγο για «συγκρότηση σαν άγημα» των χρυσαυγιτών.

Αντίστοιχα, όταν ρωτήθηκε για το αν του άρπαξε κάποιος το μικρόφωνο, επεσήμανε ότι «ερχόταν ο Ηλ. Παναγιώταρος προσπαθώντας να μιλήσει ή να απαντήσει και εν τω μεταξύ εγώ έφυγα. Είχαν κατατεθεί τα στεφάνια. Είδα πως δεν είχε συνέχεια αυτή η ιστορία».

Όπως είπε ο μάρτυρας, δεν υπήρξε καμία ανατρεπτική στιγμή από τους παρευρισκόμενους και ότι η τελετή για τα θύματα του Μελιγαλά κύλησε ομαλά μέχρι την ομιλία του. «Ξεκίνησα το λόγο μου με την ευχή να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα. Πριν τελειώσω τη φράση μου, κάποιος πετάχτηκε από τους παρευρισκόμενους -μάλλον ήταν από την περιοχή- και είπε "δήμαρχε, δεν τα λες καλά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε". Από αυτή τη φράση έγινε μια αναμπουμπούλα, μια αναταραχή. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει "δεν ξέρετε τι έχει πάθει ο τόπος μας" και δημιουργήθηκαν αντεγκλήσεις και άρχισαν να έρχονται προς το μέρος μου. Δεν καταλάβαινα τί ακριβώς γινόταν. Σίγουρα δεν υπήρξαν επεισόδια ή συμπλοκή. Δεν είχε νόημα να συνεχίσω το λόγο μου, γιατί ούτως ή άλλως τελείωνα και είπα να σηκωθώ να φύγω. Κανείς δεν μου άρπαξε το μικρόφωνο».

Ο μάρτυρας αρνήθηκε κατά την εξέτασή του από την πολιτική Αγωγή ακόμα και συνεντεύξεις που είχε δώσει για το περιστατικό.

 • Πολιτική αγωγή: Δώσατε μία συνέντευξη στον «ΣΚΑΪ». Είχατε πει ότι δεν επιτρέπεται τον δήμαρχο να τον προπηλακίζουν και να τον διώχνουν βίαια...
 • Μάρτυρας: Δεν το είπα αυτό...
 • Πολιτική αγωγή: Μα είναι σε βίντεο...
 • Πρόεδρος: Ξέρετε κύριε μάρτυρα, αν είναι και σε βίντεο...από το 2013 έως το 2017 δεν είναι και πολλά τα χρόνια...
 • Πρόεδρος: Άτομα της Χρυσής Αυγής είχαν έρθει; 
 • Μάρτυρας: Ήταν κάποιοι νέοι άνθρωποι με στολές και σημαίες, αλλά είχε πολύ κόσμο. Δεν μπόρεσες να διακρίνεις ποιος είναι ποιος. Μαζεύονταν εκατοντάδες κόσμος. 
 • Πρόεδρος: Πόσα ήταν τα άτομα;
 • Μάρτυρας: Δεν ήταν πάρα πολλοί…μπορεί να ήταν 60. 
 • Πρόεδρος: Υπήρχε κάποιο αίτημα;
 • Μάρτυρας: Ο βουλευτής Κουκούτσης έκανε ένα αίτημα, να αναλάβουν να βάψουν ένα μνημείο, ένα μεγάλο σταυρό που από το χρόνο είχε φθαρεί. Οι μηχανικοί μου είπαν ότι είναι επικίνδυνο και ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να το φτιάξουμε πριν την εκδήλωση. Ήταν ευγενέστατος ο κύριος Κουκούτσης, ήπιαμε και καφέ. 
 • Εισαγγελέας: Δηλαδή η εκδήλωση τελείωσε ομαλά;
 • Μάρτυρας: Ομαλά γιατί δεν έγιναν επεισόδια ή προπηλακισμοί.
 • Πρόεδρος: Υπάρχουν διαφορές, κύριε μάρτυρα. Σημαντικές διαφορές σε σχέση με την κατάθεσή σας και πρέπει να το πούμε.