ΕΛΛΑΔΑ

Στα «άδυτα» της μαφίας των λαθραίων τσιγάρων

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2017, 19:19 / Ανανεώθηκε 7 Ιουλίου 2017, 00:07
Facebook Twitter Whatsapp

Συγκλονιστικές εικόνες από την καταδίωξη και εξάρθρωση συμμοριών που μετέχουν στην πώληση λαθραίων τσιγάρων  σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκλονιστικές εικόνες από την καταδίωξη και εξάρθρωση συμμοριών που μετέχουν στην πώληση λαθραίων τσιγάρων  σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μαφία λαθραίων τσιγάρων αποτελεί πλέον ένα από τα κυκλώματα με τα ισχυρότερα «λόμπι» σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτή την στιγμή αποτελεί την μεγαλύτερη προτεραιότητα των Υπηρεσιών Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ζημιάς, αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι η μαφία των αφορολόγητων τσιγάρων, όσο η κρίση βαθαίνει, αποκομίζει σε βάθος χρόνου κέρδη δισεκατομμυρίων, ενώ παράλληλα χάνονται φορολογικά έσοδα που στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 400 και 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η Ελλάδα βρίσκεται άλλωστε στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων. Στην πρώτη θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων βρίσκεται η Λετονία με ποσοστό 22,6%, και ακολουθούν η Ελλάδα (18,8%), η Ιρλανδία (17,5%), η Μάλτα (17,2%) και η Λιθουανία (17%).

Σύμφωνα με την OLAF, η μαφία των τσιγάρων αναπτύχθηκε κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων και ακολουθούσε βαλκανικές οδούς για να τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές χώρες. Κέντρο είχε θεωρηθεί το Μαυροβούνιο, ωστόσο το κέντρο βάρους έχει μεταφερθεί τώρα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιχειρήσεις συντονισμένα στην Πολωνία, την Τσεχία και την Κροατία και έχουν εξαρθρωθεί πολλές σπείρες διακίνησης.

Σε ότι αφορά τα ελληνικά δεδομένα και με βάση τα στοιχεία της OLAF, η χώρα είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση διακίνησης παράνομων τσιγάρων αν και ο όγκος των παράνομων τσιγάρων μειώθηκε σε σχέση με το 2016.

Η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της αύξησης της ανεργίας, αλλά και λόγω των χαμηλών πόρων που διατίθενται ώθησε την προσφυγή των νέων στα φτηνά τσιγάρα, που πολλές φορές η τιμή τους σε σχέση με τα νόμιμα είναι 80% χαμηλότερη, και είναι η νέα ανερχόμενη αγορά των κυκλωμάτων. Οι μεγάλες αγορές στο κέντρο της Αθήνας είναι η Ομόνοια, η Αχαρνών, τα Εξάρχεια και οι δρόμοι που φιλοξενούν οίκους ανοχής. Η διακίνηση γίνεται, όπως και στην περίπτωση των ναρκωτικών, με βαποράκια, που στην Ελλάδα είναι κυρίως αλλοδαποί.

Η διαδρομή των κυκλωμάτων φτάνει ακόμη και μέχρι τις ασιατικές χώρες, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος του ΣΔΟΕ. Εκεί παράγεται ο μεγάλος όγκος λαθραίων. Η μαφία βρίσκει συνήθως τη λεγόμενη «τάπα», δηλαδή τη βιτρίνα ενός νόμιμου φορτίου πίσω από την οποία κρύβεται η παράνομη μεταφορά των τσιγάρων. Από τα πλοία φορτώνονται φορτηγά που πάντα στα φορτωτικά έγγραφα παρουσιάζει διαφορετικά προϊόντα όπως παλαιότερα σε υπόθεση στην Αργολίδα όπου η «τάπα» ήταν συσκευασίες πορτοκαλιών.