ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακή η συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τους μεταλλωρύχους

Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2017, 08:51 / Ανανεώθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2017, 15:20
Facebook Twitter Whatsapp

Στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους οι Σκουριές

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, ζητώντας να υπογραφούν οι άδειες που εκκρεμούν, προκειμένου «να έχουμε και αύριο δουλειά», ενώ προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Εκπρόσωποι των εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός" εισέβαλαν στο κτίριο, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα ένταση, μετά από αίτημα να επιτραπεί η είσοδος σε νέα αντιπροσωπεία των εργαζομένων, που προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.

Περίπου δέκα εργαζόμενοι βρέθηκαν στον πρώτο όροφο του υπουργείου, όπου έκαναν κατάληψη, αναρτώντας πανό διαμαρτυρίας. Λίγο αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων. 

"Η αδειοδότηση για την Ολυμπιάδα, όπως είχαμε προαναγγείλει, ολοκληρώνεται αύριο. Το εργοστάσιο θα έχει πλήρη λειτουργία", δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Όσον αφορά τις Σκουριές ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε στη διαιτησία, λέγοντας πως σήμερα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: «Φιλοδοξούμε ότι θα επιλύσει όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε σχέση με τις υποχρεώσεις της εταιρίας και το όφελος του Δημοσίου».

"Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί δεν έχουμε δικαιωθεί πλήρως. Θα περιμένουμε να δικαιωθούμε, αλλιώς θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας", δήλωσε ο Χρήστος Ζαφειρούδας, πρόεδρος των εργαζομένων στις υπόγειες στοές των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Ζαφειρούδας τόνισε ότι η δέσμευση του υπουργού για αδειοδότηση της Ολυμπιάδας εν μέρει διασφαλίζει τη συνέχιση της δουλειάς, αλλά υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα των υπολοίπων αδειών των Σκουριών. "Ζητούμε λύση και αυτό για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας", πρόσθεσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "είναι θέμα της εταιρείας το αν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μετά τις 22 Σεπτεμβρίου" και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τη διοίκηση της εταιρείας "για να δούμε τι σκέφτεται και πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα."

"Εμείς παραμένουμε εδώ για να πάρουμε τις άδειες, περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τη διαιτησία, περιμένουμε και τις αποφάσεις της εταιρείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους. Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο: δουλειά και μόνο δουλειά", κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδας.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας κ. Κώστας Κουλούρης σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ τόνισε πως " Το Εργατικό Κέντρο με απόφαση που πήρε σήμερα συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής για τη συνέχιση της εργασίας τους. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να μπαίνουν ανάμεσα στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση και να εμπαίζονται . Το δικαίωμα στην εργασία είναι αυτονόητο. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων."

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ένας μεταλλωρύχος δεν άντεξε την ένταση των στιγμών και λιποθύμησε μπροστά από την είσοδο του υπουργείου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Ελληνικός Χρυσός: Ικανοποίησης, αλλά...

Την ικανοποίησή της από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, νωρίτερα σήμερα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Ελληνικός Χρυσός», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αναμένει άμεσα τις άδειες που εκκρεμούν. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του υπουργού. Ωστόσο, δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση του κ. Σταθάκη με εκπροσώπους των εργαζομένων, στο υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής εκφράζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), σημειώνοντας ότι «η απόφαση για αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" έρχεται να διαψεύσει τα φαντασιακά αφηγήματα του πρωθυπουργού για στροφή στην επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων με κάθε τρόπο». Όπως τονίζει το ΕΚΘ, «με γνώμονα πάντοτε την προστασία του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής στην περιοχή, η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει την αβεβαιότητα των εργαζομένων και κατοίκων της Χαλκιδικής και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας με τη συνέχιση του έργου».

Τ. Αλεξιάδης: Η εταιρεία παίζει πολιτικό ρόλο

«Η εταιρεία έχει επιλέξει έναν πολιτικό λόγο. Δεν καταλαβαίνω τη στάση της. Το θέμα βρίσκεται στη διαιτησία. Όταν υπεγράφη η σύμβαση προέβλεπε ότι όταν υπάρχει διαφωνία θα πηγαίνουμε στη διαιτησία. Αυτό κάναμε», δήλωσε στον Σκάι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χαθούν θέσεις εργασίας. «Καταλαβαίνω γιατί η εταιρεία έχει επιλέξει να παίξει έναν πολιτικό ρόλο. Είναι ανέκδοτο να πιστέψουμε ότι Δευτέρα πρωί ήταν σύμπτωση η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Eldorado Gold ειδικά όταν λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ είχε κάνει το άνοιγμά του στους επενδυτές» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης αφήνοντας αιχμές για μεθοδεύσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Τα περί επενδύσεων του κ. Τσίπρα είναι σαν τα αγγλικά του. Δεν ξέρει τι λέει», τόνισε από την πλευρά του ο Σίμος Κεδίκογλου.

Γ. Μανιάτης: Μόνο ο Σταθάκης αρνείται την αδειοδότηση

«Γιατί η κυβέρνηση δε ρωτά το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει πραγματοποιήσει αυτοψίες στα ορυχεία», διερωτήθηκε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. 

Όπως είπε επί δικής του υπουργίας οι επιθεωρητές είχαν πάει 4-5 φορές στα μεταλλεία και συμφώνα με πληροφορίες του άλλες τόσες έχουν πάει και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η διαδικασία αδειοδότησης έχει ξεκινήσει από το 2011 και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εισηγηθεί υπέρ της αδειοδότησης, ενώ όπως σημείωσε μόνο ο υπουργός την αρνείται. Πρότεινε να διεξαχθεί συζήτηση όλων των εμπλεκομένων φορέων στη Βουλή και να μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής, ώστε να μπορέσουν να ενημερωθούν οι πολίτες.

Κάλεσε επίσης τον κ. Τσίπρα να απαντήσει στη σχετική ερώτηση που του έχει υποβάλει, την Παρασκευή το πρωί στην ώρα του πρωθυπουργού.
 

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr