ΕΛΛΑΔΑ

«Πέτρα & Φως»: Το μάζεμα της ελιάς στη Μάνη, μια οικογενειακή υπόθεση

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2017, 10:21 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2017, 15:18
«Πέτρα & Φως»: Το μάζεμα της ελιάς στη Μάνη, μια οικογενειακή υπόθεση
Facebook Twitter Whatsapp

Στο Πέτρα & Φως μαζεύουν τον καρπό με τα χέρια ώστε να μην τραυματίζεται η ελιά και με ραβδιστικό μηχάνημα με ελαστικά ελάσματα άνθρακα που περιορίζει στο ελάχιστο τον τραυματισμό των δένδρων και του καρπού.

Το Μανιάτικο ελαιόλαδο θεωρείται από τα καλύτερα παγκοσμίως, καθώς προέρχεται από ελιές Κορωνέικης ποικιλίας, μικρού μεγέθους, που ωριμάζουν από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. 

Στη Μάνη το μάζεμα της ελιάς είναι άκρως οικογενειακή υπόθεση. Έτσι και στο ξενοδοχείο Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa ξεκινούν από νωρίς το πρωί για να μαζέψουν τα 1.000 περίπου δένδρα μας και να πάνε στην κουζίνα του εστιατορίου «Ανερούσα» extra παρθένο ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, εξαιρετικού αρώματος και γεύσεως, οξύτητας μικρότερης του 0,2%.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στις 38 ποικιλίες ελαιών. Η κορωνέικη, η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών, αποτελεί την πιο σημαντική ελαιοποιήσιμη ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα. Είναι ποικιλία μικρόκαρπη χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις στο βαθμό που ανταγωνίζεται και την αγριελιά. Χαρακτηρίζεται από δυο σημαντικά πλεονεκτήματα: την ανθεκτικότητά της στην ξηρασία και την υψηλή και σταθερή καρποφορία της (από 30 ως και πάνω από 150 κιλά καρπού κατά δέντρο). Παράγει λάδι άριστης και εκλεκτής ποιότητας με εξαιρετικό άρωμα και λεπτή φρουτώδη γεύση. Έχει πάρει το όνομά της από την μικρή κωμόπολη Κορώνη που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Μεσσηνίας.

Η συγκομιδή της ελιάς στη Μάνη ξεκινά από τις αρχές Νοέμβριου ώστε να μην χαθούν από τον καρπό οι πολύτιμες πολυφαινόλες που περιέχει, οι οποίες προσφέρουν και προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό, εμποδίζοντας την οξείδωση της κακής χοληστερόλης, αλλά κάνουν και πολύ καλό στο ίδιο το ελαιόλαδο, προφυλάσσοντας το από τον μεγάλο του εχθρό, την οξείδωση. 

Στο Πέτρα & Φως μαζεύουν τον καρπό με τα χέρια ώστε να μην τραυματίζεται η ελιά και με ραβδιστικό μηχάνημα με ελαστικά ελάσματα άνθρακα που περιορίζει στο ελάχιστο τον τραυματισμό των δένδρων και του καρπού. Στο τέλος κάθε ημέρας μεταφέρουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο, όπου και επεξεργάζονται αυθημερόν, ώστε να μην αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε κινδύνους κακώσεων και αλλοιώσεων. Έτσι, το λάδι είναι αρίστης ποιότητας και φυσικά είναι το μοναδικό που χρησιμοποιείται στην κουζίνα του Πέτρα & Φως Boutique Hotel & Spa, δημιουργώντας τις υπέροχες και αυθεντικές γεύσεις που προσφέρονται στα πιάτα του εστιατορίου «Ανερούσα».

Το ξενοδοχείο Πέτρα & Φως σας προσκαλεί να γνωρίσετε τον τόπο, που είναι έτοιμος να αποκαλύψει όλα τα μυστικά της βασίλισσας των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, του πιο διάσημου και άρρηκτα συνδεδεμένου με την περιοχή προϊόντος, προσφέροντάς μια αυθεντική και ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής, καθώς και γνήσιο φαγητό με παραδοσιακές πρώτες ύλες στο εστιατόριο «Ανερούσα».

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.petrafoshotel.com/ & https://www.facebook.com/PetrakaiFosBoutiqueHotelSpa

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr