ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση Efes2018: Η διέλευση τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Χίου

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2018, 11:45 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2018, 11:00

Facebook Twitter Whatsapp

Η άσκηση που αναμένεται να αρχίσει επίσημα στις 7 Μαΐου περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό κλίμα, λόγω του μπαράζ των προκλήσεων της Άγκυρας αλλά και των τελευταίων δηλώσεων για τα Ίμια, πραγματοποιείται η τουρκική άσκηση «Efes2018» στο Αιγαίο, με το Πεντάγωνο να την παρακολουθεί στενά και με μεγάλη προσοχή. 

Η άσκηση που αναμένεται να αρχίσει επίσημα στις 7 Μαΐου περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου.

Τις τελευταίες ημέρες τουρκικές ναυτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή και ο παρατηρητης Aegean Hawk με το φακό του από τη Μυτιλήνη έχει καταγράψει τη τουρκική δρατηριότητα καθώς ανοικτά της Χίου, όπως έχουν περάσει αρκετά αρματαγωγά, μεταξύ αυτών το νεότευκτο κλάσης Bayraktar, καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.

Σε ένα από τα στιγμιότυπα διακρίνεται και η παρουσία στην περιοχή από την οποία κάνουν διέλευση τα τουρκικά πλοία του Περιπολικού "Κελευστής Στάμου" του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την προαναγγελία της άσκησης δεσμεύονται δυο μεγάλες περιοχές στα δυτικά τουρκικά παράλια από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου -με αιχμή των αποβατικών σεναρίων τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Η προαναγγελία της άσκησης EFES έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.

Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικό διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr