ΕΛΛΑΔΑ

Κριμιζής: Η χώρα χρειάζεται υψηλότερο επίπεδο

Δημοσίευση 28 Απριλίου 2018, 22:01 / Ανανεώθηκε 28 Απριλίου 2018, 21:22
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κ. Κριμιζής συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης

Η χώρα μας χρειάζεται ένα υψηλότερο επίπεδο από το υπάρχον ενώ ο κόσμος φαίνεται ότι περίμενε κάποιος να μιλήσει για αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να πάει μπροστά, για τα 3Α δηλαδή, την Αξιοκρατία, την Αριστεία και την Αξιολόγηση, σημείωσε από τα Χανιά όπου βρέθηκε, στον απόηχο της παραίτησής του, από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ο ακαδημαϊκός  Δρ Σταμάτης Κριμιζής.

Ο κ. Κριμιζής συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση  που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων  με θέμα: «Εξερεύνηση του Πλούτωνα και έξοδος στο Γαλαξία & Τα Διαστημόπλοια New Horizons και Voyagers, και στο περιθώριο της εκδήλωσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες με την παραίτησή του από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.

Ο επιστήμονας τόνισε σύμφωνα με το flashnews.gr ότι τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει εκατοντάδες μηνύματα υποστήριξης από ανθρώπους που δεν γνωρίζει ενώ όπως χαρακτηριστικά προσθέτει, ο κόσμος περίμενε από κάποιον να μιλήσει για Αξιοκρατία, Αριστεία και Αξιολόγηση.

"Εξήγησα τους λόγους παραίτησης σε μια ανοιχτή επιστολή, το περιεχόμενο είναι γνωστό. Έχω λάβει εκατοντάδες υποστηρικτικά μηνύματα από κόσμο που δεν  ξέρω. Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα 3Α για τα οποία μίλησα -  Αξιοκρατία, Αριστεία, Αξιολόγηση -  φαίνεται ότι ο κόσμος περίμενε να τα ακούσει από κάπου. Νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας, ο κόσμος μας, χρειάζεται ένα υψηλότερο επίπεδο από αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια"

Ερωτηθείς για την ίδρυση του Οργανισμού και για το αν τελικά το εγχείρημα αυτό ήταν προς την σωστή κατεύθυνση ο κ. Κριμιζής, υπεραμύνθηκε της θέσης που έχει εκφράσει και στο παρελθόν ότι υπάρχει ανάγκη ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει σωστά.

"Ο τρόπος που παρουσιάστηκε την πρώτη φορά (η ίδρυση του Οργανισμού), ήταν πολύ πρόχειρος και γελοιοποιήθηκε. Μετά από αυτό με κάλεσε ο κ. Υπουργός και μου ζήτησε να τον βοηθήσω να γίνει μια εισήγηση η οποία θα ήταν σωστή, συγκεκριμένη και προοδευτική. Αυτό κάναμε. Όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο δεν γέλασε κανένας, διότι ήταν σοβαρή προσπάθεια, δομημένη και σε ένα επίπεδο που άξιζε η χώρα. Εγώ έχω πει επανειλημμένως ότι αυτό ήταν μια ανάγκη για την χώρα, εδώ και 30χρόνια. Το χρειάζεται η χώρα αλλά πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά. Αυτό ήταν το πρόβλημα που βρήκα και δεν θέλω να σχολιάσω παραπάνω...

Το μήνυμα των επιστημόνων στον γαλαξία

Όσον αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας του, ο κ. Κριμιζής εξήγησε ότι στόχος του είναι να περιγράψει με τρόπο εκλαϊκευτικό, τα μυστικά του διαστήματος που αποκαλύφθηκαν μέσα από δύο διαστημόπλοια: του  "New Horizons", το οποίο εκτοξεύτηκε πριν 12 χρόνια για την εξερεύνηση του Πλούτωνα αλλά και του Voyager, το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής στο διάστημα και  όπως σημείωσε, το θρυλικό διαστημόπλοιο έχει  βγει από το ηλιακό μας σύστημα και "ταξιδεύει" μέσα στον γαλαξία, μεταφέροντας ένα μήνυμα από τη γη προς τους... εξωγήινους.  Όπως εξήγησε ο κ. Κριμιζής, το Voyager, "μεταφέρει ένα μήνυμα σε ένα ψηφιακό δίσκο, τον πρώτο ψηφιακό δίσκο που κατασκευάστηκε ποτέ, ώστε αν κάποιοι εξωγήινοι τον συλλάβουν μετά από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, τότε να ξέρουν από που προήλθε. Ένα μήνυμα από τον πολιτισμό μας ότι υπάρχουμε"

Όσον αφορά το ερώτημα για το αν υπάρχει εξωγήινη ζωή, σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει βιολογική δραστηριότητα, με τις πιθανότητες για αυτό να αγγίζουν το 99,9%, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ζωή όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr