ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ: Θα ακυρώσουμε το ν/σ για τις λιγνιτικές μονάδες - Τα σενάρια της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους

Δημοσίευση 3 Μαΐου 2018, 08:57 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2018, 10:19
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ: Θα ακυρώσουμε το ν/σ για τις λιγνιτικές μονάδες - Τα σενάρια της ΔΕΗ για τους εργαζόμενους
Facebook Twitter Whatsapp

ΔΕΗ: Η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στις υπό πώληση μονάδες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στόχος των εργαζομένων είναι να ακυρώσουν στην πράξη το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιάννης Αδαμίδης με αφορμή την κατάληψη που έχουν κάνει από το απόγευμα της Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

«Και το προηγούμενο νομοσχέδιο είχε περάσει από τη Βουλή και δεν υλοποιήθηκε», δήλωσε ο κ. Αδαμίδης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Δεν θα δουλέψει κανείς εργαζόμενος για αυτούς τους ψευτοεπενδυτές. Δεν θα παρέχουμε υπηρεσίες σε αυτό τον υποτιθέμενο επενδυτή που θα του δοθούν οι μετοχές. Είναι ανεπιθύμητος από τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες».

«Η ιστορία αυτή δεν μπορεί να γίνει «αβρόχοις ποσί». Οι τοπικές κοινωνίες δέχθηκαν βιασμό από τη ΔΕΗ για λόγους δημοσίου συμφέροντος για να ηλεκτροδοτηθεί το σύνολο της χώρας, δεν θέλουν να εργάζονται για έναν επενδυτή που δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Αδαμίδης.

Όσον αφορά την κατάληψη είπε ότι «θα συνεχιστεί γιατί στόχος μας είναι να μην γίνει σήμερα το ΔΣ της εταιρείας» που αντικείμενο μεταξύ άλλων έχει την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ διέψευσε ότι σχεδιάζεται να συνεδριάσει το ΔΣ σε άλλο χώρο λέγοντας ότι «εμείς δεν έχουμε τέτοια εικόνα ότι θα γίνει αλλού».

ΔΕΗ: Η πλειονότητα των εργαζομένων θα μεταφερθεί στις υπό πώληση μονάδες

Η πλειονότητα των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας που διατίθενται προς πώληση, θα μετακινηθούν στις θυγατρικές που θα αποσχιστούν από τη ΔΕΗ και θα μεταφερθούν στον νέο ιδιοκτήτη, ενώ το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει αναγγελθεί και περιλαμβάνεται στον νόμο για την αποεπένδυση θα περιοριστεί πιθανότατα δραστικά.

Στην απόφαση αυτή προσανατολίζεται η ΔΕΗ, όπως ανέφεραν χθες το βράδυ αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα ως προς τον τόπο και τον χρόνο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, με αντικείμενο μεταξύ άλλων την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης, ύστερα από την κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι ο νόμος για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων (4533/2018) προβλέπει αφενός απαγόρευση απόλυσης του προσωπικού που προέρχεται από τη ΔΕΗ για έξι χρόνια μετά την πώληση, αλλά και ρήτρα σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ επί δύο χρόνια οφείλει να απέχει από την επαναπρόσληψη προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες εταιρίες, «προκειμένου να μην διακυβευθεί η οικονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα αυτών κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους».

Η επίλυση του εργασιακού είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού καθώς το αναγκαίο προσωπικό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μονάδων και ορυχείων ενώ από την άλλη πλευρά η ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού αυξάνει το κόστος λειτουργίας.

Ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων 3 , 4 της Μεγαλόπολης και της μονάδας Μελίτης Φλώρινας ως το τέλος του Μαΐου ενώ θα πρέπει παράλληλα να "τρέξουν" οι διαδικασίες για την απόσχιση, την πρόσληψη συμβούλων , κ.α. ζητήματα για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν το ΔΣ και η γενική συνέλευση των μετόχων.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr