ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες - Τρεις παραβιάσεις σε 48 ώρες

Δημοσίευση 12 Σεπτεμβρίου 2018, 09:53 / Ανανεώθηκε 12 Σεπτεμβρίου 2018, 09:53
Συνεχίζουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο οι Τούρκοι ψαράδες - Τρεις παραβιάσεις σε 48 ώρες
Photo: Τουρκικά ψαράδικα στο Αιγαίο - ΠΗΓΗ:AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως αναφέρουν αξιωματικοί του Λιμενικού αλλά και ψαράδες των Δωδεκανήσων και Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι προκλήσεις των τουρκικών σκαφών είναι καθημερινές με ελάχιστες να γνωστοποιούνται.

Δεν έχουν τέλος οι παραβιάσεις ελληνικών υδάτων από τουρκικά αλιευτικά, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού κατέγραψε τουλάχιστον τρία περιστατικά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», μέσα στο Σαββατοκύριακο χτύπησε τουλάχιστον δύο φορές κόκκινος συναγερμός στα Δωδεκάνησα, όταν τρία σκάφη πέρασαν από τα διεθνή ύδατα στα εθνικά. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αξιωματικοί του Λιμενικού αλλά και ψαράδες των Δωδεκανήσων και Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι προκλήσεις των τουρκικών σκαφών είναι καθημερινές με ελάχιστες να γνωστοποιούνται.

Ωστόσο, ακόμα λιγότερες είναι οι παρεμβάσεις των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, τα οποία φτάνουν στο σημείο των παραβιάσεων συνήθως μετά από καταγγελίες ψαράδων και στις περισσότερες περιπτώσεις κρατούν απόσταση από τα τουρκικά αλιευτικά.

Τουλάχιστον τρεις παραβιάσεις μέσα σε 48 ώρες

Συγκεκριμένα, το Σάββατο δύο τουρκικά αλιευτικά βρέθηκαν ανάμεσα σε Κω με Ψέριμο. Τελικά έφυγαν όταν είδαν το πλωτό του Λιμενικού. Είναι χαρακτηριστικό πως η παραβίαση έγινε όχι ξημερώματα, αλλά 12.30 το μεσημέρι, ενώ από τις αρχές Αυγούστου και μετά οι παραβιάσεις γίνονται κάθε μέρα, κάτι που δεν γινόταν σε τέτοιο βαθμό στο παρελθόν. Στα Δωδεκάνησα το πιο «δύσκολο» σημείο λένε οι αξιωματικοί πως είναι η θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέρου.

Και την Κυριακή όμως ένα τρίτο τουρκικό ψαράδικο αγκυροβόλησε βόρεια της Καλόλιμνου και έριξε τα δίχτυα του μέχρι και τα Υμια. Λόγω των Υμίων και της γενικευμένης τεταμένης κατάστασης που επικρατεί εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλωτό του Λιμενικού έμεινε σε απόσταση από το τουρκικό αλιευτικό, όταν όμως οι γείτονες ψαράδες το είδαν, έφυγαν. Κανείς δεν αποκλείει ωστόσο να υπήρξαν και άλλες παραβιάσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, οι οποίες να μην έγιναν αντιληπτές.

Εξώδικο Ελλήνων ψαράδων για τον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο

Ο ακήρυχτος και άνισος πόλεμος που μαίνεται στο Αιγαίο ανάγκασε 36 Ελληνες ψαράδες να στείλουν εξώδικο προς τους αρμόδιους υπουργούς και αρχηγούς Σωμάτων και την Εισαγγελία Πειραιά.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», καταγγέλλουν στη διαμαρτυρία τους, ενώ καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν αποτελεσματικά και να επιλύσουν το συγκεκριμένο θέμα, καθώς, όπως αναφέρουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία». Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

«Συνέχεια έχουμε τέτοια περιστατικά, κάθε μέρα. Δεν έχουν μείνει καθόλου αλιευτικά αποθέματα και ήδη κάθε χρόνο έχουμε όλο και λιγότερα. Δεν γίνεται άλλο», λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Νίκος Γιαννούκας από τη Λέρο. Μάλιστα, εκείνος μαζί με τους άλλους ψαράδες του νησιού ήταν μπροστά σε περιστατικό με πυροβολισμούς στα μέσα Αυγούστου.
«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο. Από εκείνο το περιστατικό ηρέμησαν λίγο τα πράγματα, ωστόσο φέτος οι παραβιάσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», συμπληρώνει ο Κώστας Τσίφτης, ψαράς και αυτός στη Λέρο.

Ταυτόχρονα, αφήνουν αιχμές κατά του Λιμενικού Σώματος. «Η επίσημη απάντηση την οποία έχουν λάβει οι Ελληνες κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών και οι αλιείς από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ότι δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της αποφυγής όξυνσης στις σχέσεις των δύο κρατών. Ετσι, οι κυβερνήτες των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος «έχουν δεμένα τα χέρια τους» από εντολές που τους έχουν δοθεί «άνωθεν», με αποτέλεσμα αντί να αποτρέψουν και να συλλάβουν τούς επί σειρά ετών παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα Τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές και έτσι τα τουρκικά σκάφη «κερδίζουν» αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr