ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική πρόταση - καταπέλτης στη δίκη για τα υποβρύχια

Δημοσίευση 7 Νοεμβρίου 2018, 18:57 / Ανανεώθηκε 7 Νοεμβρίου 2018, 20:42
Εισαγγελική πρόταση - καταπέλτης στη δίκη για τα υποβρύχια
Facebook Twitter Whatsapp

Ζητά να κηρυχθούν ένοχοι δύο τραπεζίτες και ο επιχειρηματίας Αβαταγγέλου

Να κηρυχθούν ένοχοι οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ  Όσβαλντ ζήτησε, μεταξύ άλλων η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελευθερία Παντελάκη, ενώπιον του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για την υπόθεση των υποβρυχίων. Για τον Φ. Λυγινό η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ για τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ ζήτησε ενοχή για άμεση συνέργεια στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ακόμη, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την ενοχή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της ενεργητικής δωροδοκίας. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από τη μακρά ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Αντίθετα, η εισαγγελέας με την πρότασή της προς το δικαστήριο πρότεινε να απαλλαγεί από το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ο κατηγορούμενος Ιωάννης Μπέλτσιος. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν βρέθηκαν σε λογαριασμό του κατηγορουμένου χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο η κυρία Παντελάκη ζήτησε ενοχή του Ι. Μπέλτσιου για το αδίκημα της δωροδοκίας, για μίζες που προωθήθηκαν στον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ένοχος θα πρέπει να κηρυχθεί ο κατηγορούμενος Μιχάλης Ματαντός για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ ο ίδιος θα πρέπει να απαλλαγεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Ένοχοι,  κατά το κατηγορητήριο, είναι σύμφωνα με την εισαγγελέα και οι κατηγορούμενοι Αντώνης Κάντας και Παναγιώτης Ευσταθίου,  Ωστόσο, θα πρέπει να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου και της παροχής στοιχείων (για τον Αντ. Κάντα) και ειλικρινής μεταμέλειας  για τον Παν. Ευσταθίου. Επιπλέον, η εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή του κατηγορουμένου Σπύρου Μεταξά.

Τέλος απαλλακτική ήταν η εισαγγελέας για τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Πάνο Γερμανό, όπως επίσης και για τους κατηγορουμένους Σπύρο Τραυλό, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακροαματική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύμηνη και πλέον μετά και την αγόρευση της εισαγγελέως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου. 

Διαβάστε περισσότερα ρεπορτάζ στο lawandorder.gr.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr