ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 42.000 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα το 2017 (χάρτες)

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2018, 12:51 / Ανανεώθηκε 19 Νοεμβρίου 2018, 17:38
Περισσότεροι από 42.000 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα το 2017 (χάρτες)
Photo: ΑΠΕ- EPA
Facebook Twitter Whatsapp

Η χώρα μας παραμένει από τις βασικές «πύλες» εισόδου στην ΕΕ

Ραγδαία άνοδο γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που ζητούν να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία του ESPON (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Χωροτακτικό Σχεδιασμό) με χώρες όπως η Ελλάδα να είναι οι βασικές «πύλες» εισόδου.

Όπως προκύπτει τα στοιχεία της ESPON, το 2017 πέρασαν στην ΕΕ 204.718 πρόσφυγες συνολικά. Από την Τουρκία πέρασαν στη χώρα μας ζητώντας άσυλο 42.305 άνθρωποι, ενώ από τη διαδρομή της Λιβύης προς Ιταλία πέρασαν 118.962 άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι μόνο το 2015 στα 28 κράτη μέλη το 2015, υποβλήθηκαν 1,3 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε απότομα το 2016, κυρίως λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές μέσω της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η έρευνα του ESPON, τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης είναι σήμερα τα πιο συνηθισμένα σημεία εισόδου για τους πρόσφυγες που συνήθως διέρχονται από τα Βαλκάνια και στη συνέχεια προσπαθούν να εγκατασταθούν σε πλούσιες χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Σουηδία ή η Γαλλία.
 Χάρτης  - Ελκυστικότητα περιοχών  (Πηγή: ESPON)


Η προέλευση των αιτούντων άσυλο ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες για πρώτη φορά άσυλο στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη περίοδο προέρχονται από τέσσερις χώρες: Τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Από αυτές τις τέσσερις χώρες, η Συρία είναι η εθνικότητα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αντιπροσωπεύοντας το 28% των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο το 2017.

Οι πιο ελκυστικές περιοχές βρίσκονται, όπως θα περίμενε κανείς, σε χώρες προορισμού όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Τμήματα της Δημοκρατίας της Τσεχίας και ο Ιταλικός Βορράς μπορούν επίσης να θεωρηθούν «πολύ ελκυστικές περιοχές». Άλλες περιοχές της Ιταλίας και της Ελλάδας είναι στη μέση της κλίμακας, ενώ οι «λιγότερο ελκυστικές περιοχές» βρίσκονται στη Ρουμανία, την Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
 Χάρτης-Ελλάδα: Χώρες προέλευσης των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο, 2015-2017 (πηγή: ESPON)

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα δεδομένα ⇒ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr