ΕΛΛΑΔΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Μεγάλη αύξηση τις κρατήσεις αλλοδαπών προς απέλαση

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2018, 17:54 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2018, 18:32
Συνήγορος του Πολίτη: Μεγάλη αύξηση τις κρατήσεις αλλοδαπών προς απέλαση
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγάλη αύξηση της διοικητικής κράτησης των αλλοδαπών προς επιστροφή κατά 60%, έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσής τους για την επικείμενη απομάκρυνσή τους, αλλά και βελτίωση του μέτρου της χρήσης χειροπέδων διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη στην ειδική έκθεση για τις επιστροφές αλλοδαπών το 2017 που παρουσίασε σήμερα σε ειδική ημερίδα στην Αθήνα.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι αναγκαστικές επιστροφές που υλοποιήθηκαν κατά το 2017 κυμάνθηκαν στους ίδιους περίπου αριθμούς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με μικρή αύξηση της τάξης του 2% (13.439 άτομα έναντι 12.998 ατόμων). Σε ποσοστό 83% οι επιστρεφόμενοι ήταν πολίτες Αλβανίας. Την ίδια ώρα οι εθελούσιες επιστροφές σημείωσαν πτώση (5.657 το 2017 έναντι 6.153 το 2016).

Ωστόσο, οι διοικητικά κρατούμενοι στα προαναχωρησιακά κέντρα αυξήθηκαν κατά 60% (2.598 άτομα την 1η Νοεμβρίου 2017 έναντι 1.583 τον Νοέμβριο του 2016). Ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος το 2017 σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, καθώς το 2015 οι διοικητικά κρατούμενοι ανήλθαν σε περίπου 500. «Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση γενίκευσης της κράτησης παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Οδηγία Επιστροφών κρίνει την κράτηση εξαιρετικό μέτρο που η εφαρμογή του διέπεται από την αρχή της αναλογικότητας, η οποία επιβάλλει διαβάθμιση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να εκτελεστεί η απόφαση επιστροφής», παρατήρησε ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας για την παρουσίαση της έκθεσης.

Ο αντίστοιχος αριθμός των προς επιστροφή αλλοδαπών σε αστυνομικά κρατητήρια την 1η Νοεμβρίου 2017 ήταν 974 άτομα και αντιστοιχεί στο 27% του συνολικού αριθμού των διοικητικά κρατούμενων αλλοδαπών.

Τα κυριότερα προβλήματα που επισημάνθηκαν από τον Συνήγορο του Πολίτη (αποτελεί τον εθνικό μηχανισμό εξωτερικού ελέγχου των επιχειρήσεων επιστροφών και επανεισδοχών) ως προς τις διαδικασίες επιστροφών ήταν η ελλιπής ενημέρωση των κρατουμένων για τη διαδικασία επιστροφής σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη διερμηνείας, η συνέχιση του φαινομένου της κράτησης για λόγους δημόσιας τάξης χωρίς την αναγκαία πάντα εξειδικευμένη αιτιολογία και η κράτηση σε προαναχωρησιακά κέντρα χωρίς να έχουν προηγηθεί διαδικασίες πρώτης υποδοχής, ώστε να εξετάζεται η ευαλωτότητα και η καταγραφή ασύλου των νεοεισερχομένων πριν αυτοί τεθούν σε διαδικασία κράτησης προς επιστροφή. Επίσης, στις χερσαίες επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ακαταλληλότητα των οχημάτων μεταγωγής.

Θετική εξέλιξη, από την άλλη πλευρά, αποτέλεσε η μη χρήση χειροπέδων ως μέσου περιορισμού χωρίς εκτίμηση κινδύνου για την αναγκαιότητά της. Μείζονος σημασίας ήταν και η αποδοχή από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ της πρότασης του Συνηγόρου για την εξαίρεση από ενέργειες αναγκαστικής απομάκρυνσης όταν υποβάλλονται αιτήματα προσωρινής διαταγής, δηλαδή προσωρινής δικαστικής προστασίας, στην κατεύθυνση του σεβασμού της εκκρεμούς δικαστικής κρίσης και του συνταγματικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας.

Το 2017 ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε, εξάλλου, να συνεργαστεί με τον Μηχανισμό Αναφορών της Frontex. Η πρώτη περίπτωση που παραπέμφθηκε το 2017 από το Μηχανισμό Αναφορών για διερεύνηση στις ελληνικές αρχές ήταν η υπόθεση της πενταμελούς οικογένειας Σύρων με ανήλικα παιδιά που βρέθηκαν στις 21 Οκτωβρίου 2016 κρατούμενοι στα Άδανα κατόπιν αεροπορικής επανεισδοχής από την Κω, οι οποίοι επικαλέστηκαν ότι είχαν εκφράσει επιθυμία να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα. Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, η οποία τον Ιούνιο του 2018 δήλωσε αναρμόδια για την υπόθεση. «Θα έπρεπε να έχει διεξαχθεί εσωτερική έρευνα από την Ελληνική Αστυνομία. Επιμένουμε στο αίτημα αυτό και λυπούμαστε που δύο χρόνια μετά η κατάληξη ήταν να κρίνει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ότι είναι αναρμόδια», σχολίασε ο κ. Ποττάκης.

Παρών στην σημερινή εκδήλωση ήταν ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ και προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αχιλλέας Σκανδάλης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει αύξηση των διοικητικά κρατουμένων, ωστόσο την απέδωσε στην αύξηση των ροών.

Επίσης, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να έχουμε άτομα στα αστυνομικά τμήματα, ωστόσο δεν υπάρχουν χώροι» και όπως ανέφερε στις 23 Νοεμβρίου 2018, 69 ανήλικοι βρίσκονταν σε αστυνομικά τμήματα σε προστατευτική φύλαξη για τον ίδιο λόγο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στα κέντρα κράτησης σε όλη τη χώρα υπάρχει κάλυψη από γιατρούς κατά 55%, νοσηλευτές κατά 72%, κοινωνικούς λειτουργούς κατά 90%, ωστόσο χαμηλό είναι το ποσοστό κάλυψης με διερμηνείς (46%) και μόλις το 12% έχουν ψυχιάτρους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, έκανε αναφορά και στην προσπάθεια εντατικοποίησης των επιστροφών από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «είναι προφανής από το αναθεωρημένο εγχειρίδιο επιστροφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική επιστροφών είναι καίριας σημασίας για την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό η αναθεώρηση των κανόνων για τις επιστροφές που προτείναμε, αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών, στην πρόληψη των διαφυγών, των καταχρήσεων και των παράτυπων δευτερογενών μετακινήσεων και εν τέλει στην αύξηση των αποτελεσματικών επιστροφών με πλήρη σεβασμό πάντοτε των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Πολύ σημαντικό στοιχείο της πρότασης της Επιτροπής αποτελεί, συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος, «η νέα συνοριακή διαδικασία μέσω της οποίας άτομα των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, θα υπάγονται απευθείας σε μια απλοποιημένη διαδικασία επιστροφών. Κατ' αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ταχεία ανάληψη αποφάσεων επιστροφών και η πλήρης επιβολή τους στα σύνορα».

Παράλληλα, «με νέους πιο σαφείς κανόνες κράτησης τα κράτη-μέλη θα μπορούν πλέον να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες επιστροφής σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος διαφυγής ή όταν οι μετανάστες δεν συνεργάζονται». Ο επίτροπος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής και επανέλαβε ότι «η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης είναι απαραίτητη και πρέπει να συνεχιστεί».

Κατέληξε εξάλλου λέγοντας ότι «η διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελεί τον κεντρικό άξονα της πολιτικής μας για την εφαρμογή όλων των παραπάνω».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής, Αντώνης Συρίγος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Συρίγος παρατήρησε ότι τα δύο σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την έκθεση, είναι η έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης αλλοδαπών, αλλά και η δέσμευση με χειροπέδες χωρίς εξατομικευμένη κρίση, θέματα στα οποία ωστόσο υπήρξαν βελτιώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr