current views are: 9

14 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση14:40

Αποφυλακίστηκε ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος

Βγήκε από τις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος, ύστερα από την καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ.

Δημοσίευση 14:40’

Βγήκε από τις φυλακές Ναυπλίου ο Ριχάρδος, ύστερα από την καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ.

Το κατώφλι των φυλακών Ναυπλίου πέρασε λίγο μετά τις 16:00 ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς, ύστερα από την καταβολή εγγύησης 200.000 ευρώ. Μαζί του αποφυλακίζονται και άλλοι επτά που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στο κύκλωμα χρυσού.

Στον ενεχυροδανειστή και τον φερόμενο ως συναρχηγό του κυκλώματος επιβλήθηκαν επίσης οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Στους υπόλοιπους έξι επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι χωρίς εγγυοδοσία.

O δικηγόρος του Ριχάρδου, Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «Δυστυχώς έγινε ένα τεράστιο λάθος με την υπόθεση αυτή είναι ότι ενώθηκαν 50 διαφορετικές περιπτώσεις σε μια, ανθρώπων ασχέτων μεταξύ τους. Δεν γνωρίζονται μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι. Θα εκφράσω και την αντίθεσή μου στην επιβολή της εγγυήσεως, μου κάνει εντύπωση και η επιβολή της εγγυήσεως και το σκεπτικό».

«Μου δημιούργησαν νομική αμηχανία οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στην πελάτη μου. Δεν υπάρχει καμία αδυναμία στην καταβολή των 200.000 ευρώ. Ο πελάτης μου θα έπρεπε να στραφεί εναντίον όσων των κατηγόρησαν. Βάρυνε πολύ η υπόθεση εξαιτίας των αναφορών του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του στη Βουλή», πρόσθεσε.

 

Το σκεπτικό της αποφυλάκισης

Για «σοβαρές ενδείξεις ενοχής» των κατηγορουμένων στην υπόθεση με το αποκαλούμενο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού, κάνει λόγο το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας στο βούλευμα που εξέδωσε και βάση του οποίου ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς και ακόμη επτά συγκατηγορούμενοί του αποφυλακίζονται.

Ειδικότερα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου στο υπ. αριθμ. 5706/2018 βούλευμα που εξέδωσαν επισημαίνουν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικές πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους της υπόθεσης, πλην όμως δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης της προσωρινής τους κράτησης, καθώς οι εμπλεκόμενοι διαθέτουν μόνιμη κατοικία εντός της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως οι δικαστές επέβαλαν στον ενεχυροδανειστή και τον φερόμενο ως υπαρχηγό του κυκλώματος εγγυοδοσία 200.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Στους υπόλοιπους έξι εμπλεκομένους οι δικαστές επέβαλλαν περιοριστικούς όρους όχι όμως και καταβολή εγγύησης.

Μάλιστα, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμά τους «αποδομούν» την ισχύ των τελωνειακών εγγράφων που στάλθηκαν στην ανακρίτρια και άλλαξε άποψη για το θέμα της προφυλάκισης των εμπλεκομένων.

Όπως σημειώνουν οι δικαστές, η κρίση περί της ύπαρξης σοβαρών ενδείξεων ενοχής σε βάρος των εμπλεκομένων δεν αναιρείται από κανένα αποδεικτικό μέσο, ούτε από τα έγγραφα της ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων κ.λπ. Και διότι, σύμφωνα με το βούλευμα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων στα έγγραφά της «δεν αναφέρεται στην εξαγωγή λαθρεμπορευμάτων από τη χώρα, που αποτελεί εν προκειμένω το κρινόμενο ζήτημα». Επομένως, υπογραμμίζει το βούλευμα, «οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής των εμπλεκομένων δεν κλονίζονται από το περιεχόμενο των εγγράφων αυτών, ούτε από άλλο αποδεικτικό μέσο».


σχετικα αρθρα